Huur en verhuur
De huur en verhuur van panden kent heel wat juridische haken en ogen. Het huurrecht voor bedrijfsruimten is een complexe materie. Dit komt door de vele regels, uitzonderingen en termijnen. Bij de huur en verhuur van een bedrijfsruimte zijn de wettelijke bepalingen in het algemeen van het regelend recht. Dit betekent dat de afspraken die jullie onderling maken in veel gevallen voorgaan op de regels die in de wet staan. De inhoud van de huurovereenkomst is hierdoor extra belangrijk. Toch is dit ook weer niet altijd het geval. Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rij.
Huur en verhuur van een horeca-, winkel- of kantoorruimte
Bij het aangaan van een huurovereenkomst is het belangrijk om in een vroeg stadium te weten of het om een horeca-, winkel- of kantoorruimte gaat. De regels van de verschillende ruimten zijn vaak namelijk net weer even anders. Zo genieten huurders van horeca- en winkelruimten extra juridische bescherming. Zorg dat je duidelijke afspraken op papier zet en laat het huurcontract altijd even toetsen door een advocaat. Zo weet je zeker dat alles klopt.
Onze huurrecht advocaten hebben de juiste ervaring en kennis om uw zaak op te pakken.
Huurovereenkomst & periode
Als een verhuurder een nieuw huurcontract met zijn huurder afsluit, dan moeten beide partijen goed weten wat hun rechten en plichten zijn. De huurperiode is immers over het algemeen voor een periode van 5 of 10 jaar met een optie tot verlenging met nog eens die periode. Of voor langer. Het is dan wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Onze advocaten informeren je graag over jouw rechten en plichten op dit gebied. Zo kom je beslagen ten ijs en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Huurcontract opzeggen
Of de huurovereenkomst kan worden opgezegd en wanneer hangt af van de voorwaarden in de overeenkomst en van een aantal (dwingende) regels. Lees hier wanneer en onder welke voorwaarden een huurovereenkomst opgezegd kan worden.
Wil jij als verhuurder de huur opzeggen en heb je hier hulp bij nodig? Of ben jij huurder en krijg jij te maken met een verhuurder die zich niet aan de afspraken houdt? Onze huurrecht advocaten staan voor je klaar.
Huurprijzen
Mag een verhuurder zomaar de huur verhogen? En hoeveel verhoging mag er in een jaar worden doorgevoerd? Wat zijn jouw mogelijkheden bij een huurachterstand? Bij de verhuur van bedrijfsruimten kunnen huurder en verhuurder eens in de zoveel tijd een wijziging van de huurprijs doorvoeren. De procedure heeft echter de nodige haken en ogen. Onze advocaat vertelt je hier graag meer over.
Indeplaatsstelling
Wil jij jouw organisatie beëindigen en een ander het bedrijf laten overnemen, dan behoort indeplaatsstelling tot de mogelijkheden. Uiteraard moet er aan diverse voorwaarden voldaan worden. Neem contact op met onze advocaten. Zij weten exact wat de regels zijn en hoe je dit het beste kunt oppakken.
Wanprestatie huurder
Helaas worden verhuurders regelmatig geconfronteerd met wanprestatie van de huurder. Denk hierbij aan huurders die de huurovereenkomst niet nakomen (= wanprestatie) door bijvoorbeeld niet of te laat te betalen, overlast veroorzaken, hennep telen of het gehuurde pand onderverhuren. Lees hier wat je kunt doen als jouw huurder wanprestatie pleegt.
Vragen over huur en verhuur? Wij helpen je!
Een goede voorbereiding is het halve werk. Uit ervaring blijkt dat juridische expertise van een advocaat huurrecht pas in een laat stadium wordt ingeschakeld. Het is raadzaam om van begin af aan juridisch advies in te winnen. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten en andere negatieve aspecten, voorkomen.
Is het uitgelopen op een conflict of loopt er reeds een procedure? Wij staan je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.
Wij zijn bereikbaar op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Of vul ons contactformulier in en wij bellen je terug.