Huur en verhuur

Direct advies?Stel uw vraag

Huur en verhuur: waar moet je zoal aan denken bij de huur of verhuur van een woning of bedrijfspand? Ga je huren of verhuren, dan moet je met veel zaken rekening houden. Is het huurcontract wel goed opgesteld? Welke huurverhoging mag er per jaar worden doorgevoerd? Wie is er aansprakelijk bij achterstallig onderhoud? In welke gevallen moet de huurcommissie worden ingeschakeld? Het is een flinke wirwar aan regels.

Gelukkig is de kennis van onze huurrechtadvocaten altijd helemaal up-to-date en helpen ze je graag bij het beantwoorden van jouw vragen

Wettelijke huurregels

Wonen is een van onze meest essentiële behoeftes. Voor de eigenaar-bewoner van een eigen huis geldt dat, maar dat geldt natuurlijk ook voor de huurder van een woning. Om de positie van die huurder te beschermen genieten huurders een grote mate van huurbescherming.

Bij het (ver)huren van woningen gelden de afspraken die jullie samen hebben gemaakt in het huurcontract, maar daarnaast krijg je ook te maken met allerlei wettelijke regels en dwingende termijnen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Huurbescherming

Binnen het huurrecht is de huurder goed beschermd. Er zijn in de wet veel regels opgenomen die ervoor moeten zorgen dat een huurder niet zomaar uit huis gezet kan worden. Dit noemen we huurbescherming. De verhuurder mag de huurovereenkomst van woonruimte slechts in een aantal gevallen opzeggen. Het opzeggen van het huurcontract kan bijvoorbeeld bij tijdelijke huur, slecht huurderschap (als een huurder voor overlast zorgt) en als de verhuurder de woning dringend zelf nodig heeft.

Gaat de huurder niet akkoord met het opzeggen van de huur, dan moet de verhuurder hiervoor naar de rechter. De rechter zal in dat geval bekijken of de verhuurder inderdaad een goede reden heeft om de huur op te zeggen en uiteindelijk een knoop doorhakken. 

Ben jij verhuurder en heb jij hulp nodig om de huur op te zeggen? Neem dan gerust contact met ons op voor advies! Ben jij huurder en krijg je te maken met een verhuurder die jou uit de woning wil hebben? Ook dan staan onze advocaten voor je klaar!

Huurcontract

Alle afspraken die er tussen de huurder en verhuurder worden gemaakt, worden vastgelegd in een huurovereenkomst of huurcontract. Een duidelijke huurovereenkomst kan al heel wat discussies voorkomen. Zorg dus dat je concrete afspraken maakt en alles zo duidelijk mogelijk op papier zet. Los van de huurovereenkomst heb je binnen het huurrecht ook te maken met bepaalde wettelijke regels. Hierbij gaat het om dwingend recht. Dit betekent dat bepaalde afspraken niet mogen afwijken van deze regels.

Huurprijs

Is de huurprijs eigenlijk wel reëel voor het pand dat je huurt? Wat kun je doen als je het oneens bent met een huurverhoging? Wat zijn jouw mogelijkheden als verhuurder bij een grote huurachterstand? Geld is de grootste veroorzaker van conflicten. Toch zijn de regels vaak duidelijk. Heb jij twijfels over de huurprijs of de huurverhoging of wil je actie ondernemen, omdat jouw huurder een grote huurachterstand heeft? Vraag dan gerust onze advocaten om advies. Zij helpen je graag op weg en staan je verder bij als dat nodig is. 

Einde huurovereenkomst

Het beëindigen van een huurovereenkomst kan om meerdere redenen. Zo kunnen jullie samen besluiten de overeenkomst te beëindigen, kan er sprake zijn van tussentijdse opzegging of komt één van de partijen misschien wel te overlijden. Komen jullie er samen niet uit, dan zal de rechter er aan te pas moeten komen. In de rechtszaak doen zowel huurder als verhuurder hun verhaal. Op basis hiervan en de afspraken die op papier staan, zal de rechter een besluit nemen. Het is verstandig om je hierin te laten bijstaan door een gespecialiseerde huurrecht advocaat van Huis Advocaten. Zo maak je de meeste kans om gelijk te krijgen van de rechter. Onze huurrecht advocaten spreken graag jouw zaak met je door en bekijken samen met jou de mogelijkheden en kansen. 

Onderhoud woonruimte

Huurder en verhuurder dienen er samen voor te zorgen dat de woning in goede staat is en blijft. Voor het onderhoud van de woning zijn regels opgesteld. In principe komt het kleine onderhoud van de woning voor rekening van de huurder en het grote onderhoud voor rekening van de verhuurder. Toch ontstaan hier vaak de nodige discussies over.

Er is sprake van achterstallig onderhoud of de huurder krijgt na het beëindigen van het contract de borg niet terug. Heb jij te maken met zo’n situatie en wil je weten of je in je recht staat en wat je kan doen? Onze juridische medewerkers geven je advies waar je mee verder kan! Zij zijn te bereiken op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut)

Huur en verhuur: onderhuur

De huurder van een woonruimte mag een deel ervan onderverhuren. Dit is een onderdeel van het regelend recht en dat houdt in, dat er in de huurovereenkomst van deze regel mag worden afgeweken; bijvoorbeeld een verbod tot onderhuur van de woonruimte. Heb je hier voor getekend, dan is er inderdaad geen onderhuur meer toegestaan en kan de verhuurder actie ondernemen als dit wel het geval is. 

Koop breekt geen huur

Als de verhuurder het verhuurde pand aan een ander verkoopt, dan breekt deze koopovereenkomst de huurovereenkomst niet. Dit houdt in, dat de nieuwe eigenaar van het pand gebonden is aan de huurovereenkomst met de bestaande huurder in die ruimte, die ook al van de vorige eigenaar huurde. De voorwaarden in het huurcontract blijven hetzelfde.

Hulp advocaat huur en verhuur

Een goede voorbereiding is het halve werk. Uit ervaring blijkt dat juridische expertise van een advocaat huurrecht pas in een laat stadium wordt ingeschakeld. Het is raadzaam om van begin af aan juridisch advies in te winnen. Hierdoor kun je  onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten, voorkomen. Onze advocaten helpen je graag bij al jouw vragen over huur en verhuur.

Moet er nog een contract opgesteld worden, is het uitgelopen tot een conflict of loopt er reeds een procedure? Onze advocaat huurrecht staat je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.

Vul ons contactformulier in of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij bespreken jouw zaak en brengen je eventueel in contact met een gespecialiseerde Huis Advocaat bij jou in de buurt.