Huurovereenkomst & periode

Direct advies?Stel uw vraag

Is er sprake van een winkelruimte, dan wordt er meestal een huurovereenkomst aangegaan voor een periode van vijf of tien jaar. Dit geldt ook voor andere voor het publiek toegankelijke bedrijfsruimtes. Wanneer er een huurovereenkomst is aangegaan voor vijf jaar wordt het na die tijd van rechtswege (automatisch) verlengd met nog eens vijf jaar. 

Een eenmalige huurovereenkomst

In sommige gevallen kan die vijf jaar iets teveel van het goede zijn. Gelukkig is het dan ook mogelijk om eenmalig een huurovereenkomst aan te gaan voor een periode van twee jaar of korter. Dit kan voor een huurder interessant zijn als hij zijn bedrijf nog moet opstarten. Keerzijde is dat de huurder dan geen profijt heeft van de huurbescherming. En dat hij het pand misschien na deze huurperiode moet verlaten.

Andere termijnen binnen een huurovereenkomst

Soms willen huurders en verhuurders een andere huurtermijn met elkaar afspreken (bijvoorbeeld drie jaar zonder verlenging van rechtswege). Als zij dit allebei willen dan kunnen zij daarvoor toestemming vragen aan de kantonrechter. Vooral voor de verhuurder is dit belangrijk. Doet hij/zij dit niet via de officiële weg, dan kan de huurder altijd een beroep doen op de verlenging van rechtswege (zelfs als dit niet in het contract staat).

Afsluiten huurcontract

Op het moment dat een verhuurder een nieuw huurcontract met zijn huurder afsluit, dan moeten beide partijen goed weten wat hun rechten en plichten zijn. De huurperiode is immers best lang. Het is belangrijk om te weten waar je aan begint en ook de risico’s in kaart te brengen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. 

Om de rechten van zowel de verhuurder als de huurder te waarborgen is een goed en juridisch getoetst huurcontract heel belangrijk. De bedoeling van een goed, juridisch huurcontract is om problemen te voorkomen die zich tijdens, of soms zelfs vóór de huurperiode kunnen voordoen.

Een goed opgesteld huurcontract kan heel wat problemen voorkomen. Heb je hier hulp bij nodig? Onze advocaten zitten voor je klaar. Zij kunnen een huurcontract voor je opstellen of nakijken. Zo weet je zeker dat je met gerust hart jouw handtekening kan zetten. 

Hulp bij huurcontracten of conflicten

Heb je hulp nodig bij het opstellen of nakijken van een huurcontract of is er sprake met een conflict met de huurder of verhuurder? Onze huurrecht advocaten zijn gespecialiseerd in het oplossen van dergelijke vraagstukken. Zij helpen je graag!

Advies nodig? Mail ons gerust vrijblijvend jouw vragen of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Samen bespreken we de situatie en adviseren wij je over de te nemen vervolgstappen.

Meer informatie

Horeca-, winkel- of kantoorruimte? * Huurovereenkomst & periode * Huurcontract opzeggen * Huurprijzen * Indeplaatsstelling * huurrecht particulier