Kies jouw advocaat

Direct advies?Stel uw vraag

Het kiezen van een advocaat is niet makkelijk. Zeker niet, omdat je eigenlijk niet zit te wachten op een rechtszaak of geschil. Maar kom je wel in een conflict terecht, dan is het wel belangrijk om de juiste advocaat in de arm te nemen. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste keuze maakt, geven wij je een paar handige tips. Zo weet je zeker van dat je een advocaat kiest die past bij jou en jouw zaak.

Wanneer kiezen voor een lokale advocaat

Een advocaat die gevestigd is in jouw woonplaats of regio is qua afstand het meest aantrekkelijk. Zo kunt je bijvoorbeeld eenvoudig face-to-face de zaak bespreken. Niet alle advocaten behandelen echter alle rechtsgebieden. Zo heb je bijvoorbeeld niets aan een familierechtadvocaat als je voor de strafrechter moet verschijnen. Let dus altijd op het rechtsgebied waar jouw kwestie onder valt. Vaak voorkomende rechtsgebieden zijn: arbeidsrecht, personen- en familierecht, huurrecht, strafrecht, ondernemingsrecht. Een groot aantal advocatenkantoren voert een zogenaamde algemene praktijk, dat wil zeggen dat zij particulieren en ondernemers kunnen bijstaan bij vaak voorkomende en relatief kleine zaken tegen een concurrerend tarief. Klik hier voor het overzicht van de plaatsen door heel Nederland van onze advocatenkantoren.

Wanneer kiezen voor een gespecialiseerde advocaat

Wanneer je te maken hebt met een complexere zaak, een zaak met een groot financieel belang of een zaak waar voor jou veel van afhangt, dan is het vaak verstandig om een specialist in de arm te nemen. Gespecialiseerde advocaten werken soms samen in een advocatenkantoor dat uitsluitend één onderwerp of rechtsgebied behandelt, bijvoorbeeld Strafrecht of Intellectueel Eigendomsrecht. Soms werken binnen één advocatenkantoor advocaten samen die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Gespecialiseerde advocaten zijn meestal niet aan een plaats gebonden en werken over het algemeen landelijk. Vaak rekent een gespecialiseerde advocaat een hoger uurtarief.

Specialistenvereniging

Gespecialiseerde advocaten zijn in de meeste gevallen aangesloten bij een specialistenvereniging als bijvoorbeeld de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) of de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) of de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Lidmaatschap van zo’n specialistenvereniging is een waarborg voor jou als cliënt. Zo weet je zeker dat jouw advocaat de juiste juridische kennis en ervaring in huis heeft. Al onze gespecialiseerde advocaten zullen, waar mogelijk, landelijk opereren. Zij zijn tevens uitstekend bereikbaar via telefoon en e-mail, zodat je te allen tijde overleg kunt voeren.

Advieszaak, onderhandelingszaak of rechtbankprocedure

Een ander aspect dat belangrijk is bij de keuze van de advocaat is het soort zaak. Wil je advies, bijvoorbeeld over een contract, wil je iemand dagvaarden voor de rechter, of gaat het misschien om een onderhandeling inzake een bedrijfsovername? Als je weet wat er precies moet gebeuren, kunnen wij bekijken welke advocaat je hier het beste bij kan helpen.

De werkzaamheden van een advocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdgroepen:

  1. Adviseren
  2. Bemiddelen / onderhandelen
  3. Procederen

Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak. De ene advocaat houdt ervan om te pleiten voor de rechter, de andere advocaat geeft er de voorkeur aan te onderhandelen met de tegenpartij. Bespreek dus met jouw advocaat vooraf jouw voorkeuren en het gewenste resultaat. Kies vervolgens voor de advocaat die het beste past bij jouw wensen en met wie je het goed eens kan worden over de strategie en het tarief.

Wat kost een advocaat

Wanneer je eenmaal voor ogen hebt om wat voor zaak het gaat, kun je je afvragen hoe groot jouw budget is. Wat wil je maximaal aan de zaak besteden?

  • Uurtarief
    Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief. Meestal gaat het om een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden en de omvang van de zaak.
  • Fixed-fee
    In enkele gevallen kan een vaste prijs worden afgesproken. Hierbij spreek je van tevoren één bedrag af voor de behandeling van jouw zaak. Hierbij gaat het meestal wel om de wat minder complexe zaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het maken van een alimentatieberekening, het opstellen van een contract of het geven van advies. 
  • Rechtsbijstandsverzekering
    Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vaak worden de kosten van jouw advocaat dan vergoed. Meld het bestaan van een rechtsbijstandverzekering direct aan het begin van het eerste gesprek met jouw advocaat.
  • Pro deo
    Heb jij een wat lager inkomen, dan kan het zijn dat je recht hebt op juridische hulp op basis van pro deo. Dit heet ook wel een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid de kosten van de advocaat en hoe jij zelf alleen een eigen bijdrage af te rekenen. Of je in aanmerking komt voor pro deo behandeling van jouw zaak hangt af van jouw inkomen en vermogen. Niet alle advocaten accepteren pro deo zaken. Op onze website zie je welke kantoren pro deo zaken accepteren.
  • No-cure-no-pay
    No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no-pay.

Persoonlijke voorkeur

Natuurlijk zijn deze punten allemaal belangrijk bij de keuze van de advocaat, maar er is ook nog iets als persoonlijke voorkeur. Je wil goed geholpen worden door jouw advocaat en daarbij is het fijn als er ook een klik tussen jullie bestaat. Het is dan ook verstandig om eerst een persoonlijk gesprek te voeren met de advocaat. Het is belangrijk dat je het gevoel hebt in goede handen te zijn en dat je elkaar goed begrijpt. Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat jij goed met jouw advocaat kunt communiceren op een manier die jou goed bevalt.

Soms speelt de emotie een grote rol, bijvoorbeeld bij familiezaken zoals een erfenis of echtscheiding. Hoewel het juridisch inhoudelijk geen verschil maakt, voelt de één zich door een vrouwelijke advocaat beter begrepen en heeft de ander juist meer vertrouwen in een mannelijke advocaat. Jong, oud, man, vrouw, 20 jaar ervaring of 5 jaar ervaring, hoog tarief, laag tarief; alles is mogelijk.

Kies altijd voor een advocaat waarbij je je prettig voelt en waarvan je de overtuiging hebt dat die jouw zaak zal behartigen op de manier zoals jij dat wilt. Niet voor niets hebben wij van alle advocaten een profielpagina opgenomen zodat je een eerste indruk kunt krijgen van de advocaten die aan een kantoor verbonden zijn.

Direct hulp van Huis Advocaten

Mail jouw vraag of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) (lokaal tarief). Wij helpen je dan vrijblijvend verder. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.