Mediation

Direct advies?Stel uw vraag

Is er een conflict, maar wil je toch proberen er samen goed uit te komen en zo de gang naar de rechter voorkomen? Dan kan mediation een goede optie zijn. Een mediator gaat samen met jou en de andere partij om tafel om samen tot een goede oplossing van het probleem te komen. Het is dus eigenlijk een soort conflictbemiddeling. Samen zoeken jullie naar een goede oplossing, waarbij jullie allebei af en toe wat water bij de wijn moeten doen. Op die manier worden er uiteindelijk afspraken gemaakt waar beide partijen achter staan.  

Wanneer mediation?

Er zijn diverse soorten conflictsituaties waarbij mediation een oplossing kan zijn. Hierbij kan je denken aan het regelen van een scheiding, waarbij een goede verstandhouding vanwege de kinderen gewenst is. Daarnaast kan je denken aan het oplossen van een arbeidsconflict, erfrechtkwestie of een burenruzie. Voor dit soort situaties is een mediator een perfecte oplossing.

Is mediation altijd mogelijk?

Mediation is een effectieve aanpak bij arbeidsconflicten, echtscheidingen, burenruzies en conflicten over de verdeling van de erfenis. Voorwaarde is wel dat jullie hier allebei vrijwillig aan meewerken. Je kan mediation niet afdwingen. Het is een vrijwillig traject.   

Mediation door Huis Advocaten

Ook voor mediation kun je bij Huis Advocaten terecht; veel van onze Huis Advocaten zijn ook mediators en zijn lid van de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators) of NMI. Dit verzekerd jou ervan dat jouw zaak door een specialist wordt opgepakt.

Voordelen van mediation

Door mediation toe te passen in een conflictsituatie voorkom je dat problemen groter worden gemaakt dan ze soms werkelijk zijn en daardoor op de spits worden gedreven. Een groot voordeel is dat een mediator naar een oplossing streeft waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden. Hierdoor is er sneller acceptatie door de partijen dan bij een juridisch proces waar er uiteindelijk sprake is van een winnaar en een verliezer.

De voordelen op een rij:

  • Men komt gezamenlijk tot een oplossing
  • Mediation bespaart tijd en kosten
  • Relaties blijven behouden
  • Maatwerk
  • Het vertrouwen blijft gewaarborgd
  • Minder emoties
  • Geen winnaars of verliezers

Echtscheidingsmediation

Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen waarbij emoties soms hoog op kunnen lopen is een echtscheiding. Naast het emotionele stuk komt er ook een hoop geregel bij kijken waarbij beide (ex) partners een grote rol in spelen. Zeker als er  sprake is van een gezin met kinderen. Er moeten afspraken worden gemaakt over omgangsregeling, alimentatie, verzekeringen, pensioen en huisvesting.

Om deze besprekingen in goede banen te laten lopen is het verstandig om de nodige afspraken onder leiding van een echtscheidingsmediator te maken en vast te leggen. Zo weet je zeker dat overal aan wordt gedacht en dat alles op de juiste manier op papier wordt gezet. Daarnaast kan je op deze manier het inschakelen van een advocaat voorkomen en kun je de verstandhouding goed houden. 

Arbeidsmediation

Waar mensen samen werken, kunnen ook gemakkelijk conflicten ontstaan. Bijvoorbeeld een conflict met een leidinggevende of met een collega. Ontslag is dan natuurlijk wel een heel definitief besluit. Wil je proberen om ontslag te vermijden, dan kan het inschakelen van een mediator hier zeker bij helpen. De mediator zal met jullie om tafel om te proberen de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Samen met de onafhankelijke arbeidsmediator gaan jullie op zoek naar een goede oplossing, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Op die manier hoeft er niemand te vertrekken en kan je weer op een goede manier met elkaar verder.

Hulp van onze mediators

Ben jij in een situatie gekomen waarbij je de hulp kan gebruiken van een mediator? Neem dan contact op met Huis Advocaten. Wij hebben veel ervaring en expertise als mediators en helpen je graag bij jouw echtscheiding, burenruzie of arbeidsconflict.

Vul ons contactformulier in of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij luisteren naar jouw situatie en zorgen dat je in contact wordt gebracht met een ervaren mediator bij jou in de buurt.