Indeplaatsstelling
Wil jij de huur eigenlijk opzeggen, maar is dit nog niet mogelijk, dan heb je als huurder nog de optie tot indeplaatsstelling. Dit betekent dat jij een huurder vindt die het huurcontract van de verhuurde bedrijfsruimte over wil nemen. De zittende huurder wordt dus ingewisseld voor een nieuwe huurder.
Wat als de verhuurder niet akkoord gaat met indeplaatsstelling?
Natuurlijk kan je hierbij tegen problemen aanlopen. Want wat nou als de verhuurder niet akkoord gaat met de indeplaatsstelling? In dat geval kan de huurder naar de rechter stappen om te eisen dat hij gemachtigd wordt om een nieuwe huurder zijn contract te laten overnemen.
Wat doet de rechter?
Om de verhuurder niet onnodig in zijn (financiële) belangen te schaden, heeft de wetgever vastgelegd dat de rechter de indeplaatsstelling zal afwijzen als het erop lijkt dat de voorgestelde huurder de huur niet kan betalen of financieel in de problemen zit.
Daarnaast is de rechter verplicht om te bekijken waarom de huurder het pand wil overdragen. Is er een zwaarwegend belang en lijkt het erop dat de nieuwe huurder alles financieel goed op orde heeft? Dan is de kans groot dat de rechter de indeplaatsstelling goedkeurt.
Hulp van onze huurrecht advocaten
Heb jij hulp nodig om de indeplaatsstelling te regelen of ben jij verhuurder en wil jij dit juist tegenhouden? De huurrecht advocaten van Huis Advocaten staan je bij. Zij geven jouw eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.
Juridisch advies nodig? Mail ons vandaag nog je vragen toe of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00. Wij helpen je graag en komen met een passende oplossing!
Meer informatie
Horeca-, winkel- of kantoorruimte? * Huurovereenkomst & periode * Huurcontract opzeggen * Huurprijzen * Indeplaatsstelling * huurrecht particulier