Distributie contracten

Direct advies?Stel uw vraag

Een distributiecontract of distributieovereenkomst is een contract tussen een leverancier van een product en een partij die deze producten inkoopt en vervolgens doorverkoopt oftewel distribueert. Het is belangrijk om samen goede en vooral duidelijke afspraken te maken en deze op te nemen in een contract. Het is bij het opstellen van distributiecontracten wel belangrijk om goed op een aantal punten te letten.

Exclusieve distributiecontracten

Een exclusief distributiecontract betekent dat er maar aan één partij geleverd mag worden. Dit soort exclusieve distributiecontracten kunnen tot gevolg hebben dat de concurrentie met betrekking tot de betreffende producten beperkt wordt.

Tussentijdse opzegging

Hebben jullie een distributiecontract met een bepaalde looptijd getekend, dan zullen jullie je ook aan deze looptijd moeten houden. Tussentijds opzeggen kan alleen in goed overleg of als er een tussentijds opzegbeding in de overeenkomst is opgenomen. Natuurlijk kunnen er bepaalde omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat één van de twee het contract toch tussentijds wil beëindigen. Dit kan alleen onder bepaalde omstandigheden. Onze advocaat contractenrecht kan je hier meer over vertellen en je helpen als hier discussie over ontstaat.

Contract voor onbepaalde tijd

Voor een distributiecontract dat voor onbepaalde tijd is gesloten, ligt dat anders. In dat geval is het wel mogelijk om op te zeggen. Hierbij moet je wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Zo kan een leverancier niet zomaar opzeggen als de distributeur op zijn verzoek grote investeringen heeft gedaan en deze nog niet heeft terugverdiend. Verder moet er wel een redelijke grond voor de beëindiging zijn.

De opzegtermijn is opgenomen in het contract. Wil je hier van afwijken en komen jullie hier samen niet uit? Dan kan dit eventueel via de rechter. De rechter is betrekkelijk snel tot correctie geneigd op basis van de redelijkheid en de billijkheid. Hebben jullie geen opzegtermijn afgesproken? Ook dan moet worden bekeken wat in jullie situatie redelijk en billijk is.

Advocaat distributiecontracten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goed contract kan een heleboel problemen voorkomen. Onze advocaten helpen je daarbij. Zij stellen een goed contract voor je op of kunnen jouw contract nakijken. Ontstaat er toch een conflict? Ook dan staan wij voor je klaar!

Direct actie ondernemen met onze advocaat contractenrecht

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een distributiecontract of zijn er problemen? Mail dan gerust jouw verhaal naar ons toe voor vrijblijvend advies of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) . Wij helpen je verder en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Meer informatie