Algemene voorwaarden

Direct advies?Stel uw vraag

Algemene voorwaarden kennen we ook wel onder de term “de kleine lettertjes”. Het is vaak een flink document met heel wat bepalingen. Maar weinig mensen nemen de moeite om dit te lezen. Daar staat tegenover dat er ook vaak nauwelijks ruchtbaarheid wordt gegeven aan dit document.

De Algemene voorwaarden zijn door één partij opgesteld en zijn daardoor vaak ook erg eenzijdig. Meestal ontvang je dit document samen met een contract dat je aangaat. Hierin staan bedingen die de andere partij standaard onderdeel wil laten uitmaken van de door hem gesloten overeenkomsten.

Toch kan het zeker slim zijn om de ‘kleine lettertjes’ wel te lezen. Alles wat hierin staat is waarschijnlijk van toepassing op jouw overeenkomst. Zorg dat je weet waar je voor tekent!

Hoe kun je weten of er Algemene voorwaarden zijn en of ze geldig zijn?

Juist omdat algemene voorwaarden eenzijdig zijn opgesteld, kunnen (bepaalde) bedingen ongeldig zijn. De wet bepaalt dat in twee gevallen de voorwaarden niet geldig (vernietigbaar) zijn.

Onredelijk bezwarend

Is een bepaling in de Algemene voorwaarden onredelijk bezwarend, dan kan het zijn dat deze bepaling eigenlijk ongeldig is. In juridische termen heet dit de open norm. 

Kennisneming

Daarnaast moet je wel de kans krijgen om de Algemene voorwaarden te lezen. Normaal gesproken moeten de ‘kleine lettertjes’ vooraf of bij het sluiten van de overeenkomst worden overhandigd. Je kan een overeenkomst immers eigenlijk niet aangaan als je niet weet welke bepalingen er nog meer gelden. Heb jij deze Algemene voorwaarden niet ontvangen, dan zijn de bepalingen vernietigbaar. 

Problemen? Een advocaat Algemene voorwaarden kan helpen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb jij een eigen onderneming en werk je met contracten? Zorg er dan voor dat je de Algemene voorwaarden goed op papier zet. Hoe duidelijker hoe beter. Dit kan veel problemen voorkomen. Ga jij een overeenkomst aan? Neem dan toch altijd even de moeite om de Algemene voorwaarden te lezen. Alleen dan weet je waar je precies voor tekent. 

Heb jij hulp nodig bij het opstellen of lezen van de ‘kleine lettertjes’? Neem dan gerust contact op met onze gespecialiseerde advocaten zij helpen je graag.  

Is het uitgelopen tot een conflict of loopt er reeds een procedure? Ook dan staat onze advocaat Algemene voorwaarden je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.

Direct actie ondernemen met onze advocaat 

Hulp of advies nodig? Laat een berichtje achter op ons contactformulier of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) . Wij beoordelen dan jouw zaak en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt.

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Nuttige tips – Advocaat Contractenrecht

Algemene voorwaarden * Meer over contracten in het algemeen * Consumentenkoop * Advocaat Contracten