Distributiecontracten

Direct advies?Stel uw vraag

Bij distributiecontracten kunnen de partijen samen de nodige afspraken maken en vastleggen in een overeenkomst. Er zijn hierbij wel een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.

Exclusieve distributie

Exclusieve distributieovereenkomsten brengen een bepaald risico met zich mee. Ze kunnen namelijk tot gevolg hebben dat de concurrentie met betrekking tot de betreffende producten beperkt wordt. Een leverancier kan bij een exclusieve distributieovereenkomst niet aan anderen binnen het contractgebied leveren. Dit brengt dus aardig wat beperkingen met zich mee. 

Tussentijdse opzegging distributiecontracten

Als partijen een bepaalde looptijd van het distributiecontract zijn overeengekomen, zonder tussentijdse opzeggingsmogelijkheid, dan staat deze looptijd vast. Tussentijdse beëindiging is alleen in bepaalde situaties mogelijk.

Contract voor onbepaalde tijd

Bij overeenkomst voor onbepaalde tijd, ligt dat anders. Daar wordt in het algemeen aangenomen dat een distributieovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegbaar is. Dit hangt natuurlijk ook samen met de omstandigheden. Zo kan een leverancier niet zomaar opzeggen als de distributeur op zijn verzoek grote investeringen heeft gedaan en deze nog niet heeft terugverdiend. Verder moet er wel een redelijke grond voor de beëindiging zijn.

Over de lengte van de opzegtermijn maken jullie afspraken in het distributiecontract. De rechter is echter betrekkelijk snel tot correctie geneigd op basis van de redelijkheid en de billijkheid. Staat in de overeenkomst geen duidelijke opzegtermijn, dan moet de juiste termijn bepaald worden aan de hand van redelijkheid en billijkheid.

Hulp bij distributiecontracten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Uit ervaring blijkt dat juridische expertise van een advocaat vaak in een te laat stadium wordt ingeschakeld. Het is verstandig om van begin af aan juridisch advies in te winnen. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten, voorkomen.

Is het uitgelopen tot een conflict of loopt er reeds een procedure? Onze advocaten die gespecialiseerd zijn in distributieovereenkomsten staan je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.

Direct hulp van onze contractenrecht advocaat

Meer weten? Wij helpen je graag verder. Mail ons vrijblijvend jouw vragen of bel op werkdagen onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 17.00. Wij beantwoorden vrijblijvend jouw vragen en indien nodig brengen we je in contact met een ervaren contractrecht advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie