Onderhuur

Direct advies?Stel uw vraag

Als de huurder woonruimte huurt en deze woonruimte doorverhuurt aan een ander, dan is er sprake van onderhuur. De huurder die de woonruimte doorverhuurt wordt hoofdhuurder genoemd.

Een onderhuurovereenkomst is een gewone huurovereenkomst. Dit betekent dat alle bepalingen van het huurrecht volledig van toepassing zijn op de hoofdhuurder en de onderhuurder. De onderhuurder krijgt huurbescherming ten opzichte van de hoofdhuurder en moet de huur betalen aan de hoofdhuurder.

Hoofdhuurovereenkomst eindigt

Tussen de onderhuurder en de hoofdverhuurder (eigenaar) is geen overeenkomst gesloten, dus in principe hebben deze twee niets met elkaar te maken. Dit verandert op het moment dat de hoofdhuurovereenkomst eindigt. In dat geval komen de hoofdverhuurder (eigenaar) en de onderhuurder tegenover elkaar te staan. Omdat er tussen beiden geen huurovereenkomst is, en deze twee in principe dus niets met elkaar te maken hebben, is het de vraag of de onderhuurder in het gehuurde kan blijven.

Wanneer is onderhuur verboden?

Onderhuur van een gehele woning is verboden, tenzij de verhuurder akkoord is gegaan met de onderhuur. Onderhuur van een deel van de woning (bijvoorbeeld een kamer), terwijl de hoofdhuurder zelf ook in de woning woont, is toegestaan mits het niet door de verhuurder in de huurovereenkomst is verboden.

Einde hoofdhuurovereenkomst

Als de hoofdhuurovereenkomst wordt beëindigd, wat is dan de positie van de onderhuurder? Voor het beantwoorden van deze vraag is allereerst belangrijk of de onderhuurder zelfstandige of onzelfstandige woonruimte huurt. Bij zelfstandige woonruimte (woonruimte die een eigen voordeur heeft en is voorzien van eigen keuken, toilet en wasruimte) wordt de onderhuurovereenkomst automatisch voortgezet door de verhuurder als de huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de verhuurder is beëindigd. De verhuurder treedt in de plaats van de (voormalige) hoofdhuurder, met alle rechten en plichten die golden tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. Dus bijvoorbeeld ook de afgesproken huurprijs.

Geen toestemming onderhuur

En hoe zit het als er geen toestemming voor onderhuur is? Deze regel geldt ook als er geen toestemming voor de onderhuur was. Ze geldt zelfs als de huurovereenkomst ontbonden is op grond van wanprestatie. Wel kan de verhuurder binnen een half jaar nadat de onderhuurder huurder is geworden, de kantonrechter verzoeken om te bepalen dat de nieuwe huurovereenkomst op een bepaald tijdstip zal eindigen. Door een aantal gerechtelijke uitspraken is de huurbescherming van de onderhuurder tegenover een hoofdverhuurder minder sterk dan het misschien lijkt. Vraag daarom juridisch advies als zich problemen voordoen.

Onzelfstandige woonruimte

Bij onzelfstandige woonruimte dient de onderhuurder de woning te verlaten als de hoofdhuurovereenkomst is beëindigd.

Advocaat huurrecht

Heeft u vragen over de opzegging of beëindiging van een huurcontract? Of bent u het oneens met de beëindiging en wilt u daar tegen optreden? Zorg dat u tijdig een huurrecht advocaat inschakelt. Hierdoor kunt u onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten voorkomen.

Is de situatie uitgelopen tot een conflict of loopt er reeds een procedure? Een ervaren huurrecht advocaat van Huis Advocaten kijkt graag naar uw zaak om uw mogelijkheden, de obstakels en uw kansen te beoordelen. Op basis hiervan kunnen wij u van een advies op maat voorzien. Zo weet u waar u aan toe bent.

Direct hulp

Hulp nodig? Neem dan contact op met onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00. Of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om uw situatie te bespreken.

Meer informatie over huren? Lees dan ook eens onze pagina’s over:

Huurbescherming * Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * Huurrecht zakelijk