Huurbescherming

Direct advies?Stel uw vraag

In Nederland ben je als huurder goed beschermd. Je hebt dan namelijk huurbescherming. Dit betekent dat jouw positie als  huurder door de wet wordt beschermd. Zo zorgt deze huurbescherming ervoor dat je niet zomaar uit je huis kan worden gezet. De verhuurder mag de huurovereenkomst van een woning alleen in een aantal gevallen beëindigen en moet zich hierbij aan strenge regels houden. Onze advocaat huurrecht van Huis Advocaten zet de belangrijke punten voor je op een rij.

Huurbescherming: opzeggen door verhuurder

Door de huurbescherming die je als huurder hebt, kan de verhuurder de huur niet zomaar opzeggen. De verhuurder moet echt een goede reden hebben om het huurcontract te beëindigen. Dit kan in de volgende gevallen:

  • Wanprestatie huurder – bijvoorbeeld bij grote betalingsachterstand, ernstige overlast of verboden onderhuur;
  • Tijdelijke huur met ontruimingsbeding – als in het huurcontract duidelijk is vastgelegd dat de huurder na een bepaalde periode de woning dient te ontruimen, omdat de verhuurder de woonruimte (weer) gaat bewonen;
  • Dringend eigen gebruik – heeft de eigenaar de woning heel dringend nodig, dan kan dit een reden zijn om het huurcontract te beëindigen. Is er een nieuwe eigenaar van de woning, dan kan deze pas na drie jaar, nadat de nieuwe eigenaar zich als nieuwe verhuurder aan de huurder bekend heeft gemaakt, een beroep doen op dringend eigen gebruik;
  • Vernieuwd huurcontract – als de huurder niet akkoord gaat met een redelijk voorstel van de verhuurder voor een vernieuwd huurcontract. Het moet dan niet gaan om een verandering in huurprijs om servicekosten, maar bijvoorbeeld om het schriftelijk vastleggen van mondelinge afspraken.

Naast bovenstaande redenen is het natuurlijk ook mogelijk om in goed overleg te besluiten het huurcontract te beëindigen.

Wil de verhuurder de huur opzeggen, dan is hij/zij verplicht dit schriftelijk met een aangetekende brief te doen. Daarnaast geldt er een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Gaat de huurder niet akkoord met de opzegging, dan zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen om het huurcontract te laten ontbinden. De rechter besluit dan of er genoeg redenen zijn om de overeenkomst te beëindigen. 

Let op:
Ben jij verhuurder en wil jij de huur opzeggen via de rechter? Of ben jij juist een huurder die hier hulp bij kan gebruiken? Onze huurrecht advocaten staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor gratis advies over jouw situatie. Wij bekijken welke mogelijkheden er zijn en brengen je in contact met de juiste advocaat voor jouw zaak!

Wat doet onze huurrecht advocaat?

Heb jij een conflict met de verhuurder over het contract, achterstallig onderhoud of terugbetaling van de borg? Of wil de verhuurder het huurcontract opzeggen zonder goede reden en wil jij een beroep doen op de huurbescherming? In dat geval kan je wel wat hulp gebruiken. Onze huurrecht advocaten kijken samen met jou wat jij het beste in deze situatie kan doen. Waar liggen de kansen en aan welke kosten moet je denken? Zij helpen je om hier zo goed mogelijk uit te komen. 

Direct hulp 

Direct hulp nodig? Mail ons vrijblijvend jouw vragen of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00. We bespreken jouw situatie en beantwoorden jouw vragen. Zo weet je snel wat jouw opties zijn en waar je aan toe bent.

Meer informatie huurrecht

Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * OnderhuurHuurrecht zakelijk