Onderhoud woonruimte
Onderhoud woonruimte: wie is er verantwoordelijk? De huurder en verhuurder dienen er samen voor te zorgen dat de woning in goede staat is en blijft. Het onderhoud is op grond van de wet verdeeld tussen de huurder en de verhuurder. In principe komt het kleine onderhoud van de woning voor rekening van de huurder en het grote onderhoud, voor rekening van de verhuurder. Toch kunnen hier in de praktijk de nodige discussies over ontstaan.
De wet en onderhoud woonruimte
Huur jij een woning of een bedrijfspand, dan ben je als huurder verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Kleine problemen die je zelf makkelijk en zonder al te veel kosten kan oplossen zijn voor jouw rekening. Zijn er grotere problemen, groot onderhoud of zaken die veel geld kosten, dan is de verhuurder hier verantwoordelijk voor.
Ernstige gebreken
Bij ernstige gebreken dient de huurder de verhuurder aan te spreken op zijn onderhouds- of herstelverplichtingen. Het is verstandig om dit schriftelijk en aangetekend te doen. Geef de verhuurder een redelijke termijn (bijvoorbeeld twee weken) waarbinnen de verhuurder dient te reageren. Levert dat niet het gewenste resultaat op? Dan zijn er de volgende mogelijkheden:
Procedure bij rechter over onderhoud woonruimte
Je kunt als huurder een procedure bij de rechter opstarten. De huurder vordert daarin dat de verhuurder wordt verplicht de gewenste (onderhouds)werkzaamheden uit te voeren. De rechter zal bepalen welke werkzaamheden de verhuurder precies moet verrichten;
Huurovereenkomst gedeeltelijk ontbinden
Je kunt als huurder de rechter ook vragen om de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. Het is mogelijk dat de huurder dan minder of geen huur meer hoeft te betalen tot de onderhoudswerkzaamheden door de verhuurder zijn uitgevoerd;
Kosten verrekenen onderhoud
De huurder kan ook de kosten van het onderhoud met de huurprijs verrekenen. Voordat dat mogelijk is, moet de verhuurder bekend zijn met de gebreken en hij heeft deze niet tijdig verholpen. Let wel: de verhuurder kan op zijn beurt de huurder wanprestatie verwijten omdat deze niet aan de huurprijs voldoet;
Via huurcommissie onderhoud afdwingen
Ook via de huurcommissie kan de verhuurder tot onderhoud en werkzaamheden gedwongen worden. De huurder dient dan een verzoek bij de huurcommissie in te dienen om een tijdelijke huurverlaging aan te vragen vanwege de aanwezige (onderhouds)gebreken. De huurcommissie kan tijdelijk de huurprijs verlagen totdat de onderhoudsgebreken zijn verholpen.
Hulp van een huurrecht advocaat
Heb jij vragen over achterstallig onderhoud of heb je een conflict met de verhuurder? Zorg er dan voor dat je op tijd een huurrecht advocaat inschakelt. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten voorkomen.
Is het uitgelopen op een conflict of loopt er al een procedure? De huurrecht advocaten van Huis Advocaten kijken graag naar jouw zaak om jouw mogelijkheden, de obstakels en kansen te beoordelen. Op basis hiervan kunnen wij je van een advies op maat voorzien. Zo weet je waar je aan toe bent en welke mogelijkheden er zijn in jouw situatie.
Direct contact
Direct hulp nodig? Vul ons contactformulier in of bel op werkdagen tussen 9.00 tot 17.00 met onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij adviseren je direct over wat jij het beste kunt doen en leggen je uit wat jouw rechten en plichten zijn.
Meer informatie huurrecht
Huurbescherming * Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * Onderhuur * huurrecht zakelijk