Niet nakomen alimentatieverplichting

Direct advies?Stel uw vraag

Het niet nakomen van de alimentatieverplichting kan voor heel wat problemen zorgen. Heb jij een ex die zich niet houdt aan de alimentatieverplichting, dan heeft dat de nodige gevolgen. Jouw vaste lasten en andere kosten lopen namelijk wel gewoon door. Jij en de kinderen zullen moeten eten en de hypotheek of de huur moet gewoon worden betaald. Komt er, doordat de ex weigert te betalen, ineens veel minder geld binnen, dan kan dat ervoor zorgen dat je financieel in de problemen komt.

Gelukkig is hier vaak wel een oplossing voor. Wij zullen je vertellen wat je kunt doen als de ex zijn/haar alimentatieverplichting niet nakomt. De regels zijn voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie hetzelfde.

Gezamenlijk overleg alimentatie

Wanneer je, tegen alle afspraken in, geen alimentatie meer ontvangt van de ex, is het verstandig om eerst zelf eens contact op te nemen met de ex-partner. Het kan immers voorkomen dat het om een misverstand of vergissing gaat. Je kunt bijvoorbeeld langsgaan, opbellen, appen of een brief of e-mail schrijven. Vraag wat er aan de hand is en ga eventueel samen om tafel om een oplossing te verzinnen. Maken jullie tijdelijk nieuwe afspraken over de alimentatie zet deze afspraken dan altijd duidelijk op papier. Zo kan hier geen onduidelijkheid over ontstaan.

Heeft de ex geen goede reden voor het stopzetten van de alimentatie, dan is het tijd om verdere actie te ondernemen.

Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO)

Is de ex niet bereid om de alimentatie alsnog over te maken? Dan kun je gebruik maken van het LBIO. Dit is een gratis service vanuit de overheid om de alimentatie te kunnen innen. Wel zijn er een aantal voorwaarden die van toepassing moeten zijn, voordat je gebruik kunt maken van deze service:

  • De alimentatie is door de rechter vastgesteld. Er is een beschikking;
  • Er is minstens één maand achterstand met betalen;
  • De achterstand bedraagt minimaal €10,00;
  • De achterstand is niet ouder dan zes maanden;
  • De ex-partner weet of kan weten wat het rekeningnummer is van de alimentatiegerechtigde.

Voldoe je aan al deze punten, dan kan het LBIO voor jou gaan vorderen. Dit gaat als volgt:

  1.  Het LBIO verzoekt de ex-partner schriftelijk om spoedig te betalen.
  2. Bij geen respons op dit verzoek, neemt de deurwaarder het over.
  3. De deurwaarder kan beslag op het inkomen of (on)-roerende goederen van de ex-partner leggen wanneer de ex-partner wel voldoende inkomen (loon) heeft om alimentatie te kunnen betalen.

 

Kosten LBIO-procedure

Zoals gezegd is de LBIO-procedure voor de ontvangende ex-partner vrij van kosten. De kosten voor het innen van de alimentatie komen voor rekening van de niet-betalende ex-partner. Ook de deurwaarderskosten komen voor rekening van de alimentatieplichtige.

Deurwaarder inschakelen bij niet nakomen alimentatieverplichting

Je bent overigens niet verplicht om het LBIO in te schakelen. Zo kan je er ook voor kiezen om zelf een deurwaarder in te schakelen en beslag te laten leggen op goederen of het inkomen van de ex-partner.
Dit alles kan overigens alleen als de alimentatieafspraken zijn vastgesteld door de rechter en er dus een beschikking is.

Tip:
Is er geen beschikking, dan kan een advocaat je helpen om deze alsnog te krijgen. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Het hebben van een beschikking maakt vorderen een stuk makkelijker als de ex besluit niet te betalen.

Advocaat betalingsproblemen alimentatie

Kom je er met de ex niet uit, dan kan er eventueel advies gevraagd worden aan een advocaat. Reageert de ex niet op jouw verzoeken om het geld over te maken, dan zou een advocaat dit op zijn beurt ook eens kunnen proberen met een officiële brief. Vaak legt dit wel wat gewicht in de schaal. Een advocaat stuurt een schriftelijk verzoek aan de ex-partner met daarin het wettelijk kader, wat inhoudt dat de ex-partner verplicht is te betalen. In de meeste gevallen krijgt men dan wel respons én de alimentatie.

Procedure door advocaat bij niet nakomen alimentatieverplichting

Wanneer de alimentatieafspraken niet zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en de afspraken niet zijn bevestigd door de rechter, wordt het vorderen een stuk lastiger. Het is dan niet mogelijk om een deurwaarder of het LBIO inschakelen. 

Is dit het geval, dan is het mogelijk een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Deze advocaat kan bijvoorbeeld de ex-partner verzoeken te betalen of via de rechter de alimentatie alsnog laten vastleggen. Om tot inning van de alimentatie over te gaan moet namelijk een executoriale titel aanwezig zijn (een gerechtelijke uitspraak). Alleen dan kan de betaling zonder medewerking van de niet-betalende ex-partner worden afgedwongen. Voor het verkrijgen van een executoriale titel moet je altijd naar de rechter toe en ben je verplicht je te laten bijstaan door een advocaat.

Via een advocaat is het daarnaast ook mogelijk om alimentatie te vorderen die langer dan zes maanden niet betaald is. Het LBIO vordert namelijk maar alimentatie maximaal tot zes maanden terug. Een advocaat kan dit tot vijf jaar terug. Op die manier kun je alle achterstallige alimentatie vorderen en niet slechts een deel. Dit kan een aanzienlijk bedrag zijn. 

Hulp advocaat bij niet nakomen alimentatieverplichting

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig van één van onze advocaten? Vul dan vrijblijvend ons contactformulier in. Wij nemen vervolgens dezelfde werkdag contact met je op. Je kunt ook onze intakebalie bellen op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) (lokaal tarief). Op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Meer informatie