Alimentatie voor jongmeerderjarigen

Direct advies?Stel uw vraag

Is een kind eenmaal 18, dan is het een jong meerderjarige. Vanaf dat moment verandert er het een en ander wat betreft de kinderalimentatie. Vanaf dat moment is het namelijk de bedoeling dat de alimentatie rechtstreeks naar het kind wordt overgemaakt. Daarnaast staat het de alimentatiebetaler vrij om met het kind nieuwe afspraken te maken over de alimentatie. Zo kan het dus zijn dat het bedrag wordt aangepast of dat het kind en de betalende ouder afspreken dat een deel van de alimentatie in natura wordt voldaan (bijvoorbeeld door het betalen van de zorgverzekering). 

Kind jong meerderjarig: wat verandert er?

Zijn de kinderen minderjarig, dan ontvangt de verzorgende ouder de kinderalimentatie op de rekening. Hiervan kan hij/zij een deel van de kosten van de verzorging betalen. Wordt een kind 18, dan verandert dit. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de betalende ouder het geld rechtstreeks naar de zoon of dochter overmaakt. Voor de verzorgende ouder is dit best een grote verandering. De kinderalimentatie en het kindgebonden budget komen te vervallen en je krijgt dus ook nog eens geen kinderalimentatie meer voor het kind van 18. Dat slaat best een gat in het budget. Het is dan ook heel gebruikelijk dat de verzorgende ouder het kind om een stukje kostgeld gaat vragen. 

Een ander belangrijk punt is dat het kind vanaf zijn/haar 18e zelf nieuwe afspraken over de alimentatie mag maken met de betalende ouder. Gebeurt dit niet, dan blijft het oude bedrag gewoon rechtsgeldig en is de betalende ouder nog altijd verplicht om dit over te maken. Doet hij/zij dat niet dan kan het kind gaan vorderen. 

Er tussenin

Het is een lastige periode. Veel alimentatiebetalers gaan kijken of zij in overleg met hun zoon/dochter de alimentatie kunnen verlagen. De andere ouder ziet de bui vaak al hangen en bemoeit zich hier vaak mee. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het kind er letterlijk tussenin zit en een beslissing moet nemen, waarmee hij hoe dan ook een van zijn ouders teleur stelt. Probeer hier zowel als betaler als ontvanger op een goede manier mee om te gaan. Hou er rekening mee en zorg ervoor dat jouw kind weet wat zijn/haar rechten zijn. Heb je het idee dat het kind onder druk wordt gezet? Geef dan heel duidelijk aan dat de oude alimentatieafspraken gewoon blijven staan zolang er niets nieuws op papier wordt gezet.

18 jaar en stoppen met school 

Het gebeurt ook regelmatig dat jongmeerderjarige kinderen besluiten te stoppen met school en gaan werken of thuis op de bank gaan hangen. Stopt een kind van 18 jaar of ouder met school, dan heeft hij/zij in principe alle tijd om fulltime aan de slag te gaan en in zijn/haar eigen levensonderhoud te voorzien. Dit is dan ook een goede reden om de kinderalimentatie stop te zetten. Doe dit echter nooit zomaar. Doe je dit wel, dan kan het kind gaan vorderen. Stop met betalen met toestemming van het kind of vraag de rechter om een nihilstelling van de alimentatie. Mocht het kind later toch weer gaan studeren, dan zal er wel weer alimentatie moeten worden betaald.

Bijbaan en alimentatie

Op deze leeftijd hebben veel kinderen een bijbaan of doen zij bijvoorbeeld een werk-leertraject. Toch heeft het inkomen uit zo’n traject of bijbaan geen invloed op de kinderalimentatie. Pas als het inkomen van het kind op bijstandsniveau ligt en het kind er echt helemaal zelfstandig van kan leven, dan is dit een reden om de alimentatie stop te zetten (doe dit ook weer volgens de regels). Tot die tijd is het echt een extraatje voor het kind bovenop de alimentatie.

Alimentatie wijzigen

Betaal jij ondertussen de alimentatie rechtstreeks aan het kind en gebeurt er iets waardoor de alimentatie aangepast moet worden? In dat geval kun je met jouw zoon of dochter om tafel om te kijken of jullie een nieuw bedrag kunnen afspreken. De ex is hier geen partij meer in. Je hebt echt rechtstreeks te maken met het kind. Wil het kind niet om tafel, dan kun je naar de rechter stappen voor een verlaging van de alimentatie, maar weet dan wel dat je in de rechtszaal tegenover jouw kind komt te staan. 

Hulp nodig van een van onze Huis Advocaten?

Heb jij vragen over een kwestie omtrent alimentatie voor jongmeerderjarigen? Onze Huis Advocaten staan voor je klaar.  Wacht niet langer en neem contact met ons op via ons contactformulier. Of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij luisteren naar jouw verhaal, geven je advies en brengen je vrijblijvend in contact met een Huis Advocaat bij jou in de buurt.