Alimentatie wijzigen

Direct advies?Stel uw vraag

Situaties veranderen. Is er eenmaal een alimentatiebedrag afgesproken, maar verandert er iets belangrijks in jouw situatie of die van de ex? Dat kan een reden zijn om de alimentatie te wijzigen. Het gaat dan om veranderingen die effect hebben op de draagkracht.

Welke veranderingen zijn een reden om de alimentatie te wijzigen?

Zoals al even aangegeven moet het gaat om veranderingen die gevolgen hebben voor jouw draagkracht of die van de ex. Je denkt dan natuurlijk al snel aan een stijging of daling van het inkomen, maar er zijn ook andere wijzigingen die invloed kunnen hebben op de alimentatie. Wij zetten de belangrijkste redenen om de alimentatie te wijzigen even voor je op een rijtje:

  • Meer of minder inkomen
  • Een verandering van de omgangsregeling (bij kinderalimentatie)
  • Hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing
  • Pensionering
  • Er een kindje bij krijgen (dit drukt op de draagkracht)
  • Hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan
  • Het wegvallen van het kindgebonden budget (bij kinderalimentatie)
  • Een wijziging vanuit de overheid

Op het moment dat je te maken krijgt met een van deze wijzigingen, dan is dit dus een goede reden om de alimentatie hier op aan te passen. 

Alimentatie wijzigen, hoe doe je dat?

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan is het verstandig om samen om tafel te gaan om te bekijken of jullie een nieuwe afspraak kunnen maken. Het kan prettig zijn om hiervoor een herberekening van de alimentatie te laten maken. Dit maakt het makkelijker om tot afspraken te komen. Daarnaast weten jullie dan ook allebei zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken. De afspraak die jullie maken zetten jullie op papier met een datum en een handtekening. Zo is het officieel.

Helaas lukt het lang niet altijd om in goed overleg tot een nieuwe afspraak te komen. Je komt immers aan de portemonnee van de ander. Wil de ex niet meewerken aan het maken van nieuwe afspraken, dan kun je een alimentatie verlaging of verhoging ook afdwingen via de rechter. Een van onze advocaten kan je hier goed bij helpen. De advocaat zal de gegevens van de ex opvragen en op basis hiervan een nieuwe berekening maken. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan de ex. Gaat deze niet akkoord, dan zal de rechter uiteindelijk een uitspraak moeten doen en het nieuwe alimentatiebedrag bepalen.

Met terugwerkende kracht?

Wij krijgen regelmatig de vraag of de alimentatie ook met terugwerkende kracht aangepast kan worden. Helaas gebeurt dit zelden. Op zich staat het de rechter vrij om te bepalen vanaf welke datum het nieuwe bedrag in zal gaan. Dit kan dus ook met terugwerkende kracht zijn. Het probleem hierbij is echter dat de andere partij dan ineens een groot bedrag moet (terug)betalen. Dit kan voor problemen zorgen. Het wijzigen van alimentatie met terugwerkende kracht gebeurt dan ook voornamelijk in kwesties waarbij de ex bijvoorbeeld heel bewust heeft verzwegen een baan te hebben of ondertussen te zijn gaan samenwonen (bij partneralimentatie). 

Hulp nodig bij het wijzigen van de alimentatie?

De familierecht advocaten van Huis Advocaten helpen je graag het regelen of aanpassen van de alimentatie. Zij helpen bij het maken van een alimentatieberekening of kunnen jouw verzoek voor een verhoging of verlaging van de alimentatie indienen bij de rechter. Zij zullen je helpen om dit zo goed mogelijk te regelen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt.

Heb je vragen over jouw situatie? Wacht niet langer en neem contact met ons op via ons contactformulier. Of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij luisteren naar jouw verhaal, geven je advies en brengen je vrijblijvend in contact met een Huis Advocaat bij jou in de buurt.

Meer informatie