Wat is mediation?

Direct advies?Stel uw vraag

Wat is mediation? Mediation is het oplossen van een conflict onder begeleiding van een neutrale bemiddelaar. Deze bemiddelaar is de mediator. Een mediationtraject is een effectievere, snellere en goedkopere manier om een conflict op te lossen, dan door een juridische procedure bij de rechter te volgen. Op deze manier kan je dus samen tot een oplossing komen waar jullie je allebei in kunnen vinden, zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. 

Mediation verschilt van bijvoorbeeld een procedure bij de rechter doordat je zelf met de andere partij tot een oplossing moet komen. Beide partijen moeten hiertoe bereid zijn en zich actief opstellen. De mediator heeft hierbij slechts een leidende rol. De mediator bewaakt het proces door alleen in te grijpen indien dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer partijen elkaar niet laten uitpraten of niet naar elkaar luisteren. Inhoudelijk geeft de mediator geen enkele sturing.

Wat is mediation precies?

Wil jij de verstandhouding met de ander goed houden? Wil je je baan behouden? Of kunnen jullie gewoon nog best goed met elkaar overleggen? In dat geval is mediation voor jullie zeker geschikt.

Door in mediation te gaan kunnen jullie zelf de uitkomst bepalen. Samen gaan jullie in overleg en maken jullie de afspraken die nodig zijn om weer verder te kunnen. Alles wordt hierbij netjes op papier gezet. Uiteindelijk zullen jullie allebei af en toe wat water bij de wijn moeten doen om tot een goede oplossing te komen, maar dit heb je zelf in de hand. Als het goed is staan jullie straks allebei achter de afspraken die jullie maken. Er zijn geen winnaars of verliezers en dat is natuurlijk wel erg prettig!

Soorten mediation

Er zijn verschillende soorten mediation. Zo kan je een mediationtraject toepassen bij zakelijke conflicten, bij een arbeidsconflict en bij een echtscheiding.

Zakelijk conflict
Bij een zakelijke conflict kun je denken aan bijvoorbeeld de vaststelling van het salaris, de hoogte van een bonus of conflicten tussen werknemers. Mediation is dan een goede manier om het geschil op te lossen. Het probleem wordt bespreekbaar gemaakt en kunnen voor de toekomst voorkomen worden.

Arbeidsconflict
Als je te maken hebt met een conflict met een collega of jouw werkgever, dan is het mogelijk een mediator in te schakelen om ervoor te zorgen dat de neuzen weer in dezelfde richting komen te staan. Een mediationtraject kan ervoor zorgen dat jij jouw baan kan behouden, doordat jullie samen tot een oplossing komen. 

Dreigt er ontslag, dan kun je bijvoorbeeld door middel van mediation onderhandelen over de voorwaarden van het ontslag, bijvoorbeeld over de hoogte van de ontslagvergoeding. Dit heet exit-mediation. Het is voor zowel de werknemer als werkgever van belang op goede voet te blijven praten. Mediation kan de oplossing zijn bij een arbeidsconflict.

Echtscheiding
Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Door alles wat geregeld moet worden en alle emoties die meespelen, kan dit makkelijk uit de hand lopen. Toch is het wel heel fijn om alles in goed overleg te regelen. Helemaal als jullie kinderen hebben kan mediation helpen om alles goed te regelen, maar de verstandhouding wel goed te houden. Dat is erg waardevol. In een mediationtraject gaan jullie oplossingsgericht te werk en maken jullie samen afspraken over de kinderen, de woning, alimentatie enz. Jullie maken samen alle beslissingen en staan hier ook beiden achter. Dit maakt alles een stuk minder moeilijk. Mediation kan u daarbij helpen.

Hulp mediator

De mediators van Huis Advocaten helpen je graag bij jouw echtscheiding of arbeidsconflict. Met hun ruime ervaring helpen zij om snel tot een goede oplossing te komen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt.

Mail jouw verhaal vrijblijvend naar ons toe om te bekijken of jouw situatie geschikt is voor mediation. Of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) .