Algemene voorwaarden contractenrecht

Direct advies?Stel uw vraag

Ga jij overeenkomsten aan, dan het is verstandig om naast de overeenkomst ook algemene voorwaarden te gebruiken. Hierin zijn bedingen opgenomen die je standaard onderdeel wil laten uitmaken van alle gesloten overeenkomsten. Een advocaat contractenrecht kan je helpen bij het opstellen van goede algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden worden ook wel aangeduid met “de kleine lettertjes”. Dat komt omdat mensen vaak niet actief worden gewezen op deze algemene voorwaarden. Hierdoor worden ze eigenlijk maar zelden gelezen. Dit neemt niet weg dat ze ontzettend belangrijk zijn en heel wat problemen kunnen voorkomen.

Inhoud algemene voorwaarden

De volgende onderwerpen kunnen opgenomen worden in de algemene voorwaarden:

  • Offerte (vrijblijvend of niet, aanvaardingstermijn);
  • Transport (wie betaalt transport, verzekering, invoerrechten);
  • Levertijd (overmacht);
  • Betaling (betalingstermijn, incassokosten, rente);
  • Eigendomsvoorbehoud (eigendom gaat pas over na betaling);
  • Garantie (en zo ja, de voorwaarden);
  • Afwikkeling van geschillen (rechter of arbitrage);
  • Aansprakelijkheid (beperking, hoogte schadevergoeding).

Algemene voorwaarden zijn er om de gebruiker te beschermen en zijn dus eigenlijk heel eenzijdig. Hierdoor kunnen (bepaalde) bedingen ongeldig zijn. Hiervan kan in twee gevallen sprake zijn.

  • Als de voorwaarden onredelijk bezwarend zijn,
  • Als de wederpartij niet de mogelijkheid had om de algemene voorwaarden te lezen voor het tekenen van de overeenkomst.

Het is dus belangrijk dat algemene voorwaarden nauwkeurig en met zorg worden opgesteld. Stuur de algemene voorwaarden altijd mee als je een contract afsluit.

Advocaat algemene voorwaarden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het laten opstellen van goede algemene voorwaarden kan heel wat juridische problemen voorkomen. Toch blijkt dat veel mensen de advocaat pas inschakelen als er al een conflict is ontstaan. Eigenlijk is dat te laat. Het is raadzaam om van begin af aan juridisch advies in te winnen. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten, voorkomen.

Is het uitgelopen tot een conflict of loopt er reeds een procedure? Onze advocaat algemene voorwaarden staat je graag bij met een eerlijk advies op maat over jouw kansen, mogelijkheden en obstakels.

Direct actie ondernemen met onze advocaat contractenrecht

Heb je hulp nodig bij het opstellen van algemene voorwaarden of heb je te maken met een conflict? Mail ons vrijblijvend jouw vragen en/of situatie of bel op werkdagen onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn bereikbaar van 9.00 tot 17.00. Wij beoordelen dan jouw zaak en brengen je in contact met de juiste advocaat contractenrecht en de vestiging bij jou in de buurt.

Meer informatie