Voorkom burn-out (met intervisie)

Een burn-out is een veelvoorkomend probleem dat vaak samengaat met persoonlijke kwesties. Hoewel werk- en privéleven gescheiden lijken, hebben ze een sterke onderlinge invloed. In onze samenleving ligt de nadruk sterk op rechten: het recht op een salaris, een betrokken werkgever en de inzet van werknemers. Echter, deze focus op rechten kan leiden tot ‘energetische uitputting’ en ‘stressvolle overbelasting’, waarbij een individu in zichzelf gekeerd kan raken en meent dat hij problemen op eigen houtje moet oplossen. Zelfs de meest competente werknemers kunnen hierdoor onproductief worden.

Een verandering in mentaliteit is nodig, waarbij de focus verschuift van rechten naar plichten. Dit stimuleert betrokkenheid en benadrukt de rol van individuen binnen groepen en gemeenschappen, wat leidt tot meer samenhang en betrokkenheid. Ons huidige rechtsstelsel is hierop niet ingesteld; werkgevers hebben bijvoorbeeld beperkte mogelijkheden voor betrokkenheid bij de gezondheid en ziekte van werknemers.

In onze samenleving draait het niet om wat men wil, maar om wat men moet. Dat hangt samen met de “rechtenmentaliteit”. Deze mentaliteit kan anders en wel op basis van een plichtenmentaliteit. Die verandering komt van binnenuit, van binnenuit de organisatie, maar vooral van binnen uit de mens.

Werkgevers gaan zich beseffen dat zij plicht hebben en voelen om het welzijn van werknemers te bevorderen, niet alleen op het werk maar ook privé. Werknemers gaan zich op hun beurt beseffen dat zij de plicht hebben en voelen om hun werkgever vooruit te helpen, niet alleen op het gebied van omzet en groei, maar ook op maatschappelijk niveau. Dat mes snijdt aan twee kanten. De nieuwe mentaliteit leidt tot een nieuwe spiraal, maar dan omhoog, want als het goed gaat met de werknemer, gaat het goed met de onderneming en gaat het goed met de werknemer en gaat het goed met de onderneming.

Een gezamenlijke betrokkenheid bij wat wordt geproduceerd (artikelen, diensten, het maakt niet uit) is van essentieel belang, maar ontstaat vanzelf. Wel moet de focus op professionele ontwikkeling worden gestimuleerd. En dit gaat dus niet vanzelf, maar vereist een professionele inzet en wens tot ontwikkeling voor alle betrokkenen. Intervisie is daarvoor de uitgelezen tool. Met de juiste inzet van deze tool wordt ontwikkeling gestimuleerd en wordt steeds meer duidelijk wat de verwachtingen zijn die men van elkaar mag hebben, niet meer gebaseerd op rechten, maar vooral op plichtsbesef. Intervisie onder personeel en managers is hierbij van onschatbare waarde. Het biedt inzicht in professionaliteit en mogelijkheden tot verbetering, met een preventieve werking op overbelaste werknemers op de koop toe. Het gaat om het welzijn van werknemers en werkgevers.

Voor nadere informatie over de visie op de plichtenmentaliteit of vragen naar oplossingen op maat kunt u contact opnemen.
Bob Parmentier, advocaat te Haarlem
www.intervisieadvocaten.n
lwww.parmentieradvocaten.nl

Voor meer info klik op de link, also click on the link for an English version: Uitgebreid artikel over burnouts voorkomen