Rechtspositie en ontslag directeur

Direct advies?Stel uw vraag

Wil jij als werkgever, Algemene Vergadering van Aandeelhouder (AvA) of Raad van Commissarissen (RvC) een directeur ontslaan? Dan is het belangrijk om je goed te houden aan alle regels. Het ontslag van een directeur kan namelijk de nodige haken en ogen hebben.  

Titulair of statutair?

Om te bepalen op welke manier het ontslag moet plaatsvinden is het belangrijk om eerst te bekijken of het hier een titulair of statutair directeur betreft.

Titulair directeur: 

Gaat het om een titulair directeur, dan heb je eigenlijk te maken met een gewone werknemer. Dit betekent dat hij/zij op dezelfde manier kan worden ontslagen als een gewone werknemer. Hierbij kun je denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden d.m.v. een vaststellingsovereenkomst
  • Ontslag op staande voet
  • Het inschakelen van de kantonrechter voor het ontslag
  • Het aanvragen van een ontslagvergunning via het UWV.

Aangezien een titulair directeur gewoon wordt gezien als werknemer gelden hier verder dezelfde regels. Zo krijg je te maken met een wettelijke opzegtermijn en kan de vertrekkende directeur aanspraak maken op een transitievergoeding. 

Statutair directeur:

Een statutair directeur wordt door de aandeelhouders of de RvC benoemd. Dit zorgt voor een bijzondere rechtspositie, waardoor het ontslag op een andere manier zal moeten plaatsvinden. Een statutair directeur heeft een complexe verhouding met het vennootschap. Zo is er zowel een arbeidsrechtelijke als een vennootschapsrechtelijke verhouding. Het ontslaan van een statutair directeur wordt hiermee een stuk complexer. Om een statutair directeur te ontslaan zal er een besluit van de AvA of de RvC moeten komen. Het ontslag wordt kenbaar gemaakt op de agenda van de aandeelhoudersvergaring. Tijdens deze vergadering krijgt de directeur de kans om zich te verweren tegen het ontslag. 

Ontslag statutair directeur? Denk aan de ontslagvergoeding!

Hou er wel rekening mee dat de statutair directeur naast de standaard transitievergoeding in sommige gevallen wel aanspraak kan maken op een extra ontslagvergoeding. Dit kan als er sprake is van een onzorgvuldige procedure of als er een onredelijke of onbillijke situatie is ontstaan. Hierdoor is het erg belangrijk om zorgvuldig met het ontslag om te gaan. Laat je hier als werkgever steken in vallen, dan kan dat je uiteindelijk veel geld kosten. Overweeg jij een statutair directeur te ontslaan, schakel dan altijd juridische hulp in. De advocaten van Huis Advocaten staan voor je klaar en helpen je om alles op een nette manier af te wikkelen. 

Huis Advocaten. Een duidelijke zaak

Bij Huis Advocaten zijn advocaten werkzaam die jarenlange ervaring hebben op het gebied van het arbeidsrecht. Heb je te maken met het ontslag van een directeur, dan helpen zij jou graag. Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaan zij aan de slag met jouw zaak. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt.

Hulp nodig bij ontslag directeur?

Heb jij te maken met het ontslag van een directeur en zit je met vragen of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Mail ons jouw situatie, dan bekijken wij jouw zaak en spreken deze met je door of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) 

Op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.

Nuttige tips… Advocaat arbeidsrecht

Werknemer * Directeur * Ambtenaar * Advocaat Arbeidsrecht