Ontslag met wederzijds goedvinden

Direct advies?Stel uw vraag

Wil je een werknemer ontslaan, dan is ontslag met wederzijds goedvinden vaak de gemakkelijkste weg. Jij doet de werknemer een ontslagvoorstel en samen onderhandelen jullie over de ontslagvoorwaarden. Lukt het jullie uiteindelijk om een akkoord te bereiken en tot afspraken te komen, dan worden al deze afspraken opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Hebben jullie deze beide ondertekend, dan is het ontslag een feit. 

Wanneer ontslag met wederzijds goedvinden?

Besluit je over te gaan tot ontslag, dan is het in de meeste situaties verstandig om eerst te proberen om met de werknemer om tafel te gaan en in goed overleg tot afspraken te komen. Lukt dit, dan zal je dit een hoop tijd en geld schelen. Ook als jouw dossier niet dik genoeg is om naar de kantonrechter of het UWV te stappen is ontslag met wederzijds goedvinden altijd nog een optie die je kan proberen. 

Ontslag met wederzijds goedvinden: onderhandelingen

Bij ontslag met wederzijds goedvinden ga je samen onderhandelen over de ontslagvoorwaarden. Hierbij kun je denken aan de hoogte van de transitievergoeding die de werknemer mee krijgt, wat gebeurt er met vakantiedagen of bijvoorbeeld de auto van de zaak, welke opzegtermijn wordt aangehouden en is er sprake van vrijstelling van arbeid met behoud van loon? Zo zijn er nog tal van zaken waar je over kunt onderhandelen met de werknemer. Ga er in jouw eerste voorstel altijd van uit dat er een tegenvoorstel komt. 

De vaststellingsovereenkomst

Zijn jullie er uit, dan kun je de gemaakte afspraken opnemen in een officiële vaststellingsovereenkomst. Zorg ervoor dat deze overeenkomst aan alle eisen voldoet. Zo moet hier bijvoorbeeld duidelijk uit blijken dat het initiatief van het ontslag vanuit de werkgever komt en moet de ontslagreden zo op papier zijn gezet dat de werknemer geen blaam treft. Doe je dit niet, dan kan de werknemer problemen krijgen met het aanvragen van een WW-uitkering. Geef de werknemer ook de mogelijkheid om het document juridisch te laten toetsen door een vergoeding voor juridische kosten beschikbaar te stellen. Zo weten jullie allebei zeker dat alles helemaal klopt. Op die manier zorg je ervoor dat het ontslag met wederzijds goedvinden voor jullie allebei op een goede manier wordt afgerond. 

Bedenktijd

Is de vaststellingsovereenkomst eenmaal getekend, dan is het ontslag met wederzijds goedvinden een feit. Hou er wel rekening mee dat de werknemer wettelijk gezien bij ontslag met wederzijds goedvinden nog wel twee weken bedenktijd heeft. In die twee weken kan hij/zij alsnog besluiten niet akkoord te gaan en het document laten vernietigen. 

Wat als de werknemer niet wil meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden?

Je kan een werknemer niet verplichten om vrijwillig mee te werken aan ontslag met wederzijds goedvinden. Wil een werknemer dat niet, maar wil je wel van hem of haar af, dan zal je moeten kijken of er andere manieren zijn om tot ontslag over te gaan. Zijn er bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen, dan kun je eventueel een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Is er sprake van disfunctioneren of een arbeidsconflict, dan zou je wellicht naar de kantonrechter kunnen. Je moet dan wel een dossier hebben opgebouwd. Wil je bekijken of er een andere vorm van ontslag mogelijk is, dan kunnen de arbeidsrecht advocaten van Huis Advocaten je daarbij helpen. Zij bekijken samen met jou welke opties er zijn en wat de kans van slagen is. Op basis daarvan kun je een weloverwogen besluit nemen.

Werknemer ontslaan met wederzijds goedvinden? Huis Advocaten staat je bij!

Wil jij een werknemer ontslaan met wederzijds goedvinden, dan is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Door een goed eerste voorstel te doen, kun je de onderhandelingen sturen en ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt. Onze arbeidsrecht advocaten helpen je hierbij. Zij kunnen je helpen het eerste voorstel op papier te zetten of kunnen jou de onderhandelingen uit handen nemen. Schakelt de werknemer een jurist of advocaat in, dan is het sowieso verstandig om dit zelf ook te doen. 

De advocaten van Huis Advocaten staan voor je klaar als het gaat om ontslag met wederzijds goedvinden. Neem contact op voor advies over jouw situatie. Dit kan op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut) of via ons contactformulier. Wij bellen je vrijblijvend terug om jouw zaak met je door te spreken en brengen je in contact met de juiste advocaat bij jou in de buurt.