De rechtbank Rotterdam heeft onlangs beslist dat de Gemeente de verwekker van een kind mag aanspreken, zonder dat dit –indien de man dit betwist- door middel van een DNA test is komen vast te staan. Het ging daarbij om een door de Gemeente aan de moeder verstrekte bijstandsuitkering die de Gemeente (deels) op de verwekker van het kind kon verhalen.

Uit de wet en eerdere rechtspraak volgde reeds dat een biologische verwekker onderhoudsplichtig is, ook als hij het kind niet heeft erkend. Zo werd in 2005 zelfs een klant van een escortdame, bij wie deze man een kind had verwekt, door de rechter onderhoudsplichtig geacht.

Op grond van deze recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam gaan Gemeenten nu jagen op vaders van niet erkende kinderen. Zo worden onder meer in Amsterdam en Rotterdam bijstandsmoeders onder druk gezet om de naam van de verwekker van hun kind kenbaar te maken, zodat de Gemeente de aan de moeder uitgekeerde bijstand (deels) op de vader kan verhalen. Dit gebeurt dan zonder dat daadwerkelijk is komen vast te staan dat de door de moeder genoemde man ook daadwerkelijk de biologische vader (verwekker) is. Gemeentes vinden dat vaders verantwoordelijkheid dienen te nemen voor hun kind en gaan daarbij uit van de informatie van de moeder. In het geval de door de moeder genoemde mannen het vaderschap ontkennen, vraagt de Gemeente de rechter toestemming om de aan de moeder uitgekeerde bijstand te verhalen.

Wordt u als man of vrouw met iets dergelijks geconfronteerd? Wij staan u graag bij.

Nienke de Vos
title=”Aalst Daniels advocaten” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>Aalst Daniels advocaten
vos@adadvocaten.nl
020 618 17 81