Over deze vraag moest het Gerechtshof Den Haag zich onlangs buigen in haar uitspraak van 21 juni 2013 (LJN: CA4019).
In deze zaak ging het om de nalatenschap van een grootvader, die door zijn dochter zuiver was aanvaard. Nadat deze dochter kwam te overlijden, werd de nalatenschap van grootvader door haar erfgenaam (de kleinzoon) echter alsnog verworpen.

De kleinzoon had de nalatenschap van zijn moeder (de dochter) wel zuiver aanvaard. Kon de kleinzoon het erfdeel van de dochter in de nalatenschap van grootvader dan nog wel alsnog verwerpen?

Het Gerechtshof oordeelde dat dat niet meer kon

Omdat de kleinzoon de nalatenschap van zijn moeder (de dochter van grootvader) zuiver had aanvaard, maakte haar erfdeel in de nalatenschap van grootvader immers deel uit van haar nalatenschap. De verwerping van de kleinzoon had dan ook geen gevolg gehad en de kleinzoon moest alsnog in de verdeling van de nalatenschap van zijn grootvader worden betrokken.

Uit deze uitspraak blijkt maar weer welke grote (juridische) gevolgen aan een (zuivere aanvaarding van) een nalatenschap zijn verbonden, ook voor erfgenamen van de erfgenaam.

Gelukkig voor de kleinzoon was de nalatenschap van grootvader positief, maar de nalatenschap van grootvader had ook een negatief saldo kunnen hebben. De kleinzoon zou daarvoor dan in privé aansprakelijk zijn geweest. Het inwinnen van juridisch advies bij een advocaat is dan ook onontbeerlijk om te komen tot een goede beslissing, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw naasten.

mr. P.. Raaijmaakers
raaij@adadvocaten.nl
020 618 17 81