Voor de meeste ondernemers is het verkopen of kopen van een bedrijf In het kader van een bedrijfsopvolging of overname geen dagelijkse bezigheid. Het is een belangrijke gebeurtenis in het bestaan van een onderneming die met zorg moet worden begeleid. Meestal zijn er verschillende adviseurs bij betrokken met ieder een eigen specialisme. De advocaat treedt op als regisseur die zorgt dat alle lijnen uiteindelijk samenkomen en hij is de specialist bij uitstek als het gaat om de juridische aspecten van de overname.

Van tevoren zal de ondernemer zich een doel hebben gesteld wat hij met de overname wil bereiken, hoe zijn marktpositie is en welke strategische voordelen een overname biedt.

Voordat de onderhandelingen beginnen wordt een intentie-overeenkomst gesloten. Een vast onderdeel hiervan is dat alle informatie vertrouwelijk blijft. Als de onderhandelingen worden afgebroken, mag bedrijfsgevoelige informatie niet in verkeerde handen terecht komen.

Tijdens het boekenonderzoek beoordeelt de advocaat alle rechten en verplichtingen van de andere partij zoals de positie van de aandeelhouders, de overeenkomsten met banken, contracten met leveranciers, vergunningen, risico’s van lopende procedures, aanspraken van werknemers, IE-rechten, garanties etc. In deze fase moet duidelijk worden of de verkoper alle belangrijke informatie heeft verstrekt en of het verantwoord is het traject van de overname voort te zetten. De uitkomst van het boekenonderzoek kan ook een indicatie geven of de vraagprijs reëel is.

De advocaat besteedt veel zorg aan het opstellen van een goede koopovereenkomst en aan het informeren van de ondernemer over de valkuilen die liggen verscholen in de kleine lettertjes. De voorwaarden en garanties moeten helder zijn geformuleerd en mogen niet tot misverstanden leiden.

Een advocaat zorgt voor een goede samenwerking tussen de verschillende adviseurs zodat de ondernemer aan het einde van het traject met een gerust gevoel zijn handtekening onder de overeenkomst zet.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat sweens” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-den_helder/”>mr. A.J.J. Sweens (Arthur)
Tel: 0223 – 760 004
title=”advocaat den helder” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-den_helder/”>Knuwer Advocaten
Den Helder