Soms wel.
Zo blijkt bijvoorbeeld uit jurisprudentie dat het vervangen van houten, rottende heipalen door betonnen geen reden is voor een hogere WOZ- waarde. Volgens de heffingsambtenaar moest dit worden gezien als een “verbetering”, helemaal omdat het ging om betonnen heipalen.

Een betere fundering geen reden tot verhogen WOZ-waarde

De rechter was het daar niet mee eens omdat het pand daardoor niet meer of betere aanwendingsmogelijkheden had gekregen. Dat een pand met een adequate fundering “beter” zou zijn dan een verzakt pand door een gebrekkige fundering, was volgens de rechter onvoldoende voor de conclusie dat funderingsherstel tevens verbetering zou inhouden. Net zo min als het herstel van een lekkend dak (een huis met adequate dakbedekking is ontegenzeggelijk “beter”) een verbetering inhoudt.

Het vervangen van de houten fundering door de betonnen kon volgens de rechter ook niet worden gezien als een verbetering omdat de eigenaar had gekozen voor de goedkoopste en meest praktische oplossing. De woning was daardoor hooguit functioneel in de oorspronkelijke toestand, namelijk in niet verzakte staat, teruggebracht.

De rechter oordeelde dan ook dat de vastgestelde WOZ- waarde moest worden verminderd.

Uit het voorgaande blijkt dat het wel degelijk de moeite waard kan zijn bezwaar te maken tegen de hoogte van uw WOZ-waarde indien u het daar niet mee eens bent. Een geslaagd bezwaar kan u veel geld besparen in de vorm van lastenverlichting, zoals bijvoorbeeld een lagere afvalstoffen-, riool- en watersysteemheffing of een lagere Onroerendezaakbelasting.

Uiteraard kunt u over de kans van slagen van uw bezwaar en verdere vragen contact opnemen met één van onze advocaten, die u daarover verder kunnen adviseren.

Aalst Daniëls Advocaten
title=”Aalst Daniels advocaten” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>www.adadvocaten.nl
020 618 17 81