Sinds 1 januari 2012 is er een nieuwe vakantiewetgeving in werking getreden. Deze wetswijziging is uitsluitend van toepassing op vakantieaanspraken die zijn ontstaan vanaf 1 januari 2012 en ziet alleen op de wettelijke vakantiedagen. Wat zijn wettelijke vakantiedagen? Dit is het minimum aantal dagen waarop je als werknemer recht hebt: vier keer het aantal werkdagen per week. Bij een fulltime dienstverband komt dat dus meestal neer op 20 vakantiedagen per jaar.

Opbouw vakantie tijdens ziekte

Terwijl vóór 1 januari 2012 de vakantie opbouw voor zieke werknemers zeer beperkt was, is dit in de nieuwe regelgeving gewijzigd. Alle werknemers, zowel ziek als gezond, hebben in deze gewijzigde wet jaarlijks recht op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen. De nieuwe wet bepaalt ook dat alle werknemers, zowel ziek als gezond, hun vakantiedagen moeten kunnen opnemen.

Vervaltermijn 6 maanden

Terwijl in het verleden het recht op vakantiedagen verjaarde na vijf jaren, geldt nu een vervaltermijn. Wat houdt dit nu in? Dit betekent dat het recht op het wettelijk minimum aantal vakantiedagen vervalt binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de vakantierechten zijn ontstaan. Een gunstige ontwikkeling voor de werkgever en voor de werknemer een extra stimulans de dagen tijdig op te nemen.
Deze vervaltermijn geldt overigens niet als de werkgever je in de opname van vakantiedagen belemmert en ook niet als je als langdurige zieke werknemer om medische redenen gedurende die periode niet in staat bent om te re-integreren op het werk.

Kortom

Werkgever en werknemer, houdt de opbouw en opname van de vakantiedagen (ontstaan vanaf 1 januari 2012) goed bij; zo voorkom je als werknemer dat vakantiedagen komen te vervallen en als werkgever dat ten onrechte vakantiedagen worden opgebouwd.

Marian Euverman
title=”Aalst Daniels advocaten” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>Aalst Daniels advocaten
euverman@adadvocaten.nl
020 618 17 81