Procureur-generaal zet streep door uitzendbeding bij ziekte

Hoe zat het ook al weer?

Een zieke werknemer kan vanwege het opzegverbod niet ontslagen worden. Dit opzegverbod wordt door veel uitzendbureaus omzeild via het uitzendbeding. Een dergelijk beding bepaalt dat wanneer een werknemer tijdens de eerste 26 weken ziek wordt, het uitzendcontract van rechtswege eindigt.

Wat is het probleem?

Veel uitzendbureaus maken daarom gebruik van een dergelijk beding. De rechtspositie van uitzendkrachten is met name de eerste 26 weken dus niet heel sterk. De vraag is of dit wenselijk is en in lijn met de bedoeling van de wetgever om zieke werknemers te beschermen. In een procedure die tot de Hoge Raad is gekomen, heeft de procureur-generaal De Bock zich uitgelaten over deze vraag.

Wat zegt de procureur-generaal?

Volgens De Bock omzeilt het uitzendbeding het opzegverbod dat werknemers tijdens ziekte bescherming biedt. Dit is onaanvaardbaar, omdat het belang van het opzegverbod dient te prevaleren. Het uitzendbeding is in strijd met het wettelijke ontslagstelsel. Een dergelijk beding is dan ook nietig, aldus De Bock.

Hoe nu verder?

Het is nu aan de Hoge Raad om het advies van De Bock al dan niet op te volgen. In de meeste gevallen gebeurt dit ook. Dit houdt in dat de afschaffing van het uitzendbeding bij ziekte enkel een kwestie van tijd is. De Hoge Raad zal op 17 maart 2023 uitspraak doen.

Vragen?

Hebt u een uitzendbureau en vraagt u zich af wat dit mogelijk voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op! We staan u graag te woord. Wordt vervolgd!