De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 48-jarige tuinbouwster uit Someren zojuist veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk voor mensenhandel. De vrouw moet ruim 7200 euro aan schadevergoedingen betalen.
De rechtbank acht bewezen dat de vrouw tussen maart en juni 2009 seizoenarbeiders heeft uitgebuit. De arbeiders moesten gedurende tien tot twaalf uren per dag en zeven dagen per week asperges steken. Ze waren met meerdere personen gehuisvest en sommige kamers beschikten niet over ramen. Het nachtverblijf voldeed niet aan de brandveiligheidseisen en de arbeiders beschikten slechts een beperkt deel van de dag over warm water. De arbeiders moesten gebruikmaken van onhygiënisch sanitair en hadden soms tijdelijk hun identiteitsbewijs moeten inleveren. Ze kregen minder dan het minimumloon uitbetaald en ontvingen alleen een wekelijks voorschot van vijftig euro. Het loon zou pas aan het einde van het seizoen worden uitbetaald. De arbeiders konden zich niet onttrekken aan het werk en de zware werkomstandigheden, omdat ze vreesden bij tussentijds vertrek geen loon te ontvangen. Volgens de rechtbank heeft de verdachte misbruik gemaakt van de financieel kwetsbare positie van de buitenlandse seizoenarbeiders. De rechtbank acht niet bewezen dat de vrouw daarbij geweld pleegde of dreigde met geweld.
Betrouwbaarheid getuigen
De advocaat van de verdachte voerde kort gezegd aan dat de verklaringen van de seizoensarbeiders niet betrouwbaar zijn. Daarbij wees de advocaat op het gevaar dat de verklaringen van getuigen kunnen zijn beïnvloed doordat zij in groepen zijn gehoord, gesproken hebben met de burgemeester van Someren en daarbij sprake is geweest van negatieve publiciteit voorafgaand aan de getuigenverhoren. De rechtbank realiseert zich dat onderlinge sympathieën en antipathieën getuigenverklaringen kunnen kleuren of dat getuigen met elkaar kunnen hebben gesproken over de inhoud van de af te leggen verklaringen. Uit het vonnis: “De gehoorde getuigen zijn zorgvuldig en aselect gekozen, waarbij er zorg voor is gedragen dat Roemenen, Portugezen en Polen zijn vertegenwoordigd. Bovendien heeft ook de verdediging een deel van de te horen getuigen geselecteerd.” Volgens de rechtbank zijn de afgelegde getuigenverklaringen op essentiële punten gedetailleerd en overwegend gelijkluidend en zijn de verklaringen afgelegd door personen van wie niet steeds kan worden gezegd dat zij op vriendschappelijke voet stonden met elkaar. De rechtbank acht de verklaringen, voor zover ze voor het bewijs worden gebruikt, wel betrouwbaar.
Uitbuiting seizoenarbeiders en oneerlijke concurrentie
Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de verdachte een aanzienlijk aantal buitenlandse werknemers heeft uitgebuit. Ze moesten gedurende lange werkdagen zwaar lichamelijk werk verrichten. Verder is gebleken dat de vrouw het loon vrijwel nooit volledig uitbetaalde. Daarnaast werd de bewegingsvrijheid van de werknemers beperkt doordat zij hun nachtverblijf niet mochten en konden verlaten na 22.00 uur. De rechtbank acht het meer dan aannemelijk dat de verdachte zich ervan bewust is geweest dat de arbeiders ten opzichte van haar in een volstrekt ongelijkwaardige positie bevonden. Volgens de rechtbank was er sprake van uitbuiting en van een ernstige aantasting van de menselijke waardigheid van financieel van de verdachte afhankelijke en kwetsbare mensen. Het handelen van de vrouw is uitsluitend ingegeven door eigen gewin en het willen voortzetten van haar ondernemingsactiviteiten op de door haar gewenste schaal en onder de door haar gewenste voorwaarden. Doordat de vrouw onder meer een lager loon dan het minimumloon betaalde is sprake geweest van oneerlijke concurrentie. Volgens de rechtbank toont de vrouw geen enkel besef van de strafwaardigheid van haar gedragingen. Zij rechtvaardigt haar handelwijze met de mededeling dat Nederlandse werknemers niet bereid zijn om de werkzaamheden te verrichten, dat zij van de autoriteiten slechts tegenwerking ondervindt en dat de buitenlandse werknemers blij zijn om voor haar te werken. Lees meer
Bron: Rechtspraak.nl