De voorzieningenrechter (sector civiel) van de rechtbank ’s-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in vier kort geding zaken die Samsung had aangespannen tegen Apple over octrooien voor mobiele telefonie. Alle vorderingen (in conventie en reconventie) zijn afgewezen.

Samsung is houder van zogenoemde essentiële Europese octrooien voor 3G/UMTS-telefonie, in het bijzonder (W)-CDMA-technologie. Apple maakt gebruik van deze technologie in haar smartphones en tablet computers.

Essentiële octrooien zijn octrooien voor technologie die gestandaardiseerd is om een zo breed mogelijke toepassing ervan mogelijk te maken.

Volgens Samsung maakt Apple door verhandeling van apparaten die gebruik maken van UMTS-technologie, zoals iPhones en iPads, zonder in het bezit te zijn van een licentie, inbreuk op de octrooirechten van Samsung. Samsung heeft daarom een inbreukverbod gevorderd.

Op basis van het beleid van de standaardisatieorganistatie ETSI (European Telecommunications Standard Institute) is Samsung echter verplicht om op zogeheten FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory)-voorwaarden een licentie te verlenen voor de essentiële standaardoctrooien waar het in deze zaak om gaat. Samsung heeft in 1998 een zogeheten FRAND-verklaring afgegeven waarin zij bevestigt dat zij bereid is tot het verlenen van een licentie op FRAND-voorwaarden.

Apple gaat er volgens de rechter kennelijk vanuit dat het afgeven van een FRAND-verklaring gelijk staat aan afstand van het octrooirecht, zodat een derde, die de standaard toepast, nooit zal hoeven te vrezen te worden aangesproken op octrooi-inbreuk. Dat is naar het oordeel van de rechter niet zo.

Samsung neemt het standpunt in dat de FRAND-verklaring niet meer inhoudt dan een uitnodiging tot het doen van een aanbod om in onderhandeling te treden over een licentie. Ook dat standpunt wordt door de rechter verworpen. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit