Indien er een procedure bij de rechtbank aanhangig is waarbij ook beslispunten aan de orde komen die minderjarigen tussen 12 en 18 jaar aangaan, dan wordt het betrokken kind in de gelegenheid gesteld om zijn mening kenbaar te maken aan de rechtbank. Het kind krijgt een persoonlijke oproep per post met voorlichtingsfolder, waarin wordt gevraagd of hij een gesprekje met de kinderrechter wil (zonder aanwezigheid van anderen, behalve de griffier die aantekeningen maakt).
Als een kind het moeilijk of eng vindt om naar de rechtbank te komen voor een gesprek, dan kan hij ook een briefje te schrijven aan de rechter. Hulp daarbij kan onder meer gegeven worden door een Kinder- en jongerenrechtswinkel. Een kind hoeft overigens geen gebruik te maken van de mogelijkheid om gehoord te worden, het is geen plicht.

Minderjarigen kunnen in verschillende zaken worden gehoord, bijvoorbeeld bij een echtscheiding in verband met omgang maar ook in geval van kinderbeschermingskwesties zoals een ondertoezichtstelling. De leeftijdsgrens is door de wetgever op twaalf jaar gesteld omdat deze leeftijd een duidelijke overgang betekent in het leven van een kind, hij gaat van de basisschool naar de middelbare school, wat het begin is van een nieuwe fase.
In kinderalimentatiezaken geldt het hoorrecht pas vanaf 16 jaar. En kinderen jonger dan twaalf jaar kunnen ook gehoord worden als de rechter dat nodig vindt en zij in staat worden geacht tot een redelijke waardering van hun belangen.
In de familierechtpraktijk komen wij regelmatig cliënten tegen die denken dat het hoorrecht inhoudt dat kinderen vanaf 12 jaar bij het uiteengaan van hun ouders zelf mogen kiezen bij wie zij gaan wonen/of zij omgang met de andere ouder willen. Dit is een groot misverstand.
De rechter zal de mening van de minderjarige meewegen in zijn oordeel, maar dit is niet per definitie doorslaggevend. Dat zou teveel druk op een kind leggen, wat immers van nature loyaal is naar beide ouders en niet wil kiezen omdat hij geen van beiden wil teleurstellen. Bovendien kan een kind zelf niet overzien wat bepaalde beslissingen voor zijn ontwikkeling op de langere termijn betekenen. Een rechter beslist datgene wat hij in de gegeven situatie het meest in het belang van de minderjarige acht. Logischerwijs legt de mening van een jongere naarmate hij ouder wordt wel steeds meer gewicht in de schaal.
Het is de bedoeling dat een kind vrijuit met de rechter kan spreken en dus niet door ouders inhoudelijk voorbereid wordt c.q. achteraf bevraagd wordt over wat er precies besproken is. Over het algemeen vindt het kinderverhoor plaats voorafgaand aan de mondelinge behandeling waar ouders en hun advocaten aanwezig zijn. De rechter zal tijdens die zitting een korte en zakelijke samenvatting geven van hetgeen het kind naar voren heeft gebracht.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”Advocaat Harm van Lingen” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/” target=”_blank”>mr. H. van Lingen
Tel: 072 – 7600 093
title=”Advocaat Alkmaar” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/” target=”_blank”>Knuwer Advocaten
Alkmaar