De richtlijn die opgenomen is in de Tremanormen over de structurele verhoging van het vrij te laten bedrag bij schuldsanering als die persoon kinderalimentatie betaalt is in strijd met een bepaling in de Failissementswet. Dit heeft de Hoge Raad na cassatie in het belang der wet bepaald.

Schuldsanering en kinderalimentatie
Een man kwam in de schuldsanering terecht en kon de vastgestelde alimentatie voor zijn kinderen niet meer opbrengen. In de Tremanormen van juli 2010 is een richtlijn opgenomen die zegt dat het vrij te laten bedrag voor een persoon in de schuldsanering (het bedrag dat hij vrij te besteden heeft – standaard 90 procent van de bijstandsnorm) verhoogd mag worden met maximaal 136 euro per maand kinderalimentatie. De rechter verplichtte de man daarom tot het einde van de schuldsanering 136 euro kinderalimentatie per maand te betalen.

Cassatie
In cassatie betoogde de procureur generaal dat deze regel in strijd is met de regeling die in de Failissementswet is opgenomen over het vrij te laten bedrag. Deze regel zegt dat de rechter-commissaris in individuele gevallen de discretie heeft om het vrij te laten bedrag van de schuldenaar te verhogen en niet dat de rechter-commissaris dit standaard moet doen als kinderalimentatie wordt betaald.  Lees meer

Bron:  alimentatie.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten