Een huurder kan zonder nadere toelichting een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte opzeggen. De verhuurder is aan meer regels gebonden. Als u als verhuurder de huurovereenkomst van bedrijfsruimte wilt opzeggen, dan dient u eerst stil te staan bij het type bedrijfsruimte dat u verhuurt. Gaat het om ‘middenstandsbedrijfsruimte’ zoals een bedrijfsruimte die bedoeld is voor de uitoefening van een horeca- of winkelbedrijf wordt genoemd; of gaat het om ‘overige bedrijfsruimte’ zoals een kantoor, een fabriek of een opslagplaats?

Middenstandbedrijfsruimte

De huurder van een horecagelegenheid of een winkelbedrijf wordt beter beschermd dan de huurders van overige bedrijfsruimte. Achterliggende reden daarvoor is dat huurders van horecapanden of winkelpanden meer gebonden zijn aan de plaats waar hun bedrijfsruimte is gevestigd. Zij vestigen hun naam en reputatie bij het uitgaanspubliek en het winkelend publiek en dat verdwijnt snel als zij opeens naar een andere locatie verhuizen.
Bij deze categorie huurovereenkomsten geldt dus dat de wet opzeggen door de verhuurder moeilijker maakt.

Gewoonlijk wordt een huurovereenkomst voor twee of vijf jaar gesloten bij de verhuur van bedrijfsruimten. Bij een overeengekomen termijn korter dan twee jaar kan de verhuurder de huurovereenkomst zonder bijzondere opgaaf van redenen schriftelijk opzeggen.
Bij een overeengekomen huurperiode van vijf jaar kan de verhuurder de huurovereenkomst alleen nog maar opzeggen indien hij meent dat de huurder er een slechte bedrijfsvoering op na houdt, of indien de verhuurder het pand dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Bij een huurperiode tussen vijf en tien jaar gelden kan de verhuurder de rechter ook vragen om op basis van een belangenafweging de huurovereenkomst te doen beëindigen. De belangenafweging biedt een belangrijke verruiming van de mogelijkheden voor de verhuurder om de overeenkomst op te zeggen. Deze ruimere opzeggingsgrond is ook van toepassing als de huur al langer dan tien jaar loopt.

Als de huurder in bovengenoemde situaties niet binnen zes weken na ontvangst van de opzegbrief akkoord gaat met de opzegging, dan moet de verhuurder naar de rechter om de huurder het pand uit te krijgen. De huurovereenkomst blijft dan doorlopen totdat de rechter een onherroepelijk vonnis heeft gewezen.

Overige bedrijfsruimte

Voor huurders van overige bedrijfsruimten speelt de locatie meestal een minder grote rol bij het succes van het bedrijf. Er gelden voor deze categorie daarom minder beschermende bepalingen.

In beginsel kan de verhuurder bij dit type bedrijfsruimten de huurovereenkomst met inachtneming van een opzegtermijn, welke meestal in het huurcontract is opgenomen, de huurovereenkomst opzeggen. Hij zal bij de opzegging ook de ontruiming moeten aanzeggen. Dit houdt in dat hij dat de verhuurder in zijn opzegbrief binnen welke – redelijke – termijn de huurder het pand ontruimd moet hebben.

Na de opzegging eindigt de huur van rechtswege op de dag waartegen de opzegging is gedaan. De huurder geniet in beginsel echter gedurende twee maanden ontruimingsbescherming. Gedurende deze periode kan de verhuurder de ontruiming van het gehuurde niet afdwingen. Via de kantonrechter kan de huurder zelfs een langere ontruimingsbescherming proberen af te dwingen, maar de huurder zal dan zelf actie moeten ondernemen.

Zo ziet u maar: het huurrecht zit op bepaalde onderdelen complex in elkaar. Een fout(je) is zo gemaakt.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat Dirlik” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/”>mr. K. Dirlik (Kemal)
Tel: 072 – 7600 093
title=”advocaat alkmaar” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/”>Knuwer Advocaten
Alkmaar