Huisadvocaten vindt dat iedereen zonder al te hoge drempels toegang moet kunnen krijgen tot de rechter. Toegang tot de rechter begint met het voorleggen van uw juridische probleem aan een ervaren specialist, zoals een advocaat. Uw advocaat zal u niet alleen adviseren over de kans van slagen van uw zaak, maar ook over de ‘rechterlijke drempels’. Want ‘rechterlijke drempels’ zijn er, zelfs in een rechtsstaat.

Een ‘rechterlijke drempel’ is het griffierecht. Was dit van oudsher een bescheiden bedrag om te voorkomen dat te gemakkelijk een beroep op de rechter werd gedaan, in 2010 en 2011 zijn de griffierechten verhoogd. Dat kan ertoe leiden dat (kleinere) bedrijven of particulieren minder snel naar de rechter zullen stappen. Denk bijvoorbeeld aan het kleine bedrijf of de ZZP-er, die de financiële drempel te hoog vindt vergeleken met het financieel belang van de zaak. Men ziet dan af van procederen, zelfs als men het recht volledig aan eigen kant heeft.

Als het financieel belang wat kleiner is, kunnen afspraken op die manier een soort ‘vrijblijvendheid’ krijgen. Feitelijk zorgt de ‘financiële drempel’ er dan voor, dat het recht niet meer effectief kan worden afgedwongen. Dit kan in het ergste geval zelfs leiden tot faillissementen van, met name, de kleinere bedrijven doordat vorderingen niet meer effectief worden geïnd.

Verliezende partijen kunnen zelfs nog een tweede keer te maken krijgen met het griffierecht, namelijk bij een veroordeling in de proceskosten van de winnende partij. Verliezende partijen kunnen dan worden veroordeeld tot betaling van de griffierechten van hun tegenpartij. Denk bijvoorbeeld aan de verliezende particulier, die als gedaagde partij naast zijn schuld ook nog eens het griffierecht van de winnende partij moet betalen. Deze proceskostenveroordeling is een andere ‘rechterlijke drempel’, waarmee rekening moet worden gehouden bij het procederen.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekijkt op dit moment de mogelijkheid van een flexibilisering van het systeem van griffierechten. Waar nu altijd een vast bedrag wordt geheven, zou bijvoorbeeld de hoogte van het griffierecht bij eenvoudige zaken kunnen worden verlaagd, of zou zelfs geen griffierecht kunnen worden geheven in zaken, waarin de rechter de enige bescherming biedt tegen de overheid.

Huisadvocaten houdt de ontwikkelingen voor u in de gaten en zal u daarom niet alleen informeren over waar u staat met uw zaak, maar ook over de financiële drempels van het procederen en de mogelijkheden van het treffen van een regeling in der minne. Om kosten te voorkomen, is ook het inschatten van het juiste moment om te stoppen met het minnelijke traject om te gaan procederen van belang. Deskundig advies door een advocaat is daarbij onontbeerlijk.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”Advocaat Hellinga” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>mr. L. Hellinga (Lieselotte)
Tel: 020 – 7601 225
title=”Advocaat amsterdam” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/”>AD Advocaten 
Amsterdam