De Verwijsindex Huwelijksgoederenregister is nu raadpleegbaar via www.rechtspraak.nl. De Verwijsindex ontsluit de vindplaats van de inschrijvingen van huwelijkse voorwaarden die volgens het “Besluit Huwelijksgoederenregister” in het openbare Huwelijksgoederenregister moeten worden geregistreerd.

Hulpmiddel

Het Huwelijksgoederenregister wordt nu nog decentraal bijgehouden door de 19 rechtbanken. De Verwijsindex is een hulpmiddel om te weten tot welk gerecht men zich kan wenden voor meer informatie of het raadplegen van achterliggende stukken. Daarnaast toont de Verwijsindex Huwelijksgoederenregister of en wanneer er een verzoek tot echtscheiding is ingediend bij een rechtbank. De Verwijsindex is een eerste stap in het proces naar een centraal Huwelijksgoederenregister.

Wetswijziging

Als gevolg van een wetswijziging per 1 januari 2012 is het tijdstip van de ontbinding van de gemeenschap van goederen, de datum dat een verzoekschrift tot echtscheiding wordt ingediend bij de Rechtbank. Voorheen was dit de datum van inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de burgerlijke stand. Deze wijziging brengt aanvullend onderzoek met zich mee voor werkzaamheden van bijvoorbeeld notarissen en deurwaarders.

Bron: Rechtspraak.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten