Vereniging Eigen Huis (VEH) – Het Kabinet wil dat huurders van corporatiewoningen het recht krijgen om hun woning tegen de marktprijs te kopen. Vereniging Eigen Huis heeft in het verleden meermalen aangegeven voorstander te zijn van een dergelijk kooprecht.

Het vergroot de keuzevrijheid van huurders en geeft hun meer zeggenschap en verantwoordelijkheid voor de eigen woon- en leefomgeving.

Vereniging Eigen Huis heeft steeds erkend dat het invoeren van een kooprecht niet makkelijk zal zijn. Er zullen juridische hobbels genomen moeten worden en de invoering zal zorgvuldig moeten gebeuren. Voorwaarde is dat het kooprecht een positieve invloed heeft op het functioneren van de woningmarkt.

De vereniging is van mening dat het initiatief van het kabinet om tot een kooprecht te komen niet op voorhand gesmoord moet worden door de stelling dat dit juridisch niet mogelijk zou zijn.

Uit een recente peiling van De Woonbond blijkt dat tweederde van de huurders op dit moment niet zit te wachten op de mogelijkheid om eigenaar te worden van de eigen huurwoning. Maar dat betekent nog altijd dat eenderde van de circa 2,4 miljoen huurders van corporatiewoningen, en dat zijn zo'n 790.000 huishoudens, wel interesse toont in het kopen van de eigen huurwoning.

Want ook al maakt uiteindelijk maar een deel van de huurders daadwerkelijk de overstap van huur naar koop, het betreft een aantal waar terdege rekening mee moet worden gehouden. Bij het aantrekken van de woningmarkt is daarnaast te verwachten dat het aantal in koop geïnteresseerde huurders aanzienlijk zal toenemen.

Het kooprecht voor huurders is aangekondigd in het regeerakkoord en ligt op dit moment als wetsvoorstel bij de Raad van State. Details over het wetsvoorstel worden pas bekend als de Raad daarover advies heeft uitgebracht.

Bron: Juridischdagblad.nl

Huis Advocaat huurrecht Particulier

Huis Advocaat huurrecht Zakelijk