Op 17 oktober 2022 heeft de Amsterdamse kantonrechter een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak die aanhangig is gemaakt namens 18 depothouders door mr. M.T. Eckhart en mr. L. Oass van onze Huis Advocaten van Oass Advocaten.

Wat zijn depothouders?

Mediahuis is samen met DPG Media verantwoordelijk voor het uitgeven van +/- 90% van de dagbladen in Nederland. Beide bedrijven maken gebruik van elkaars distributiekanalen en werken met depothouders en krantenbezorgers.

Depothouders verdelen de kranten over de bezorgers, die de kranten vervolgens naar de abonnees brengen.

De 18 depothouders uit Amsterdam die vorig jaar in het gelijk zijn gesteld, spanden een zaak aan tegen Mediahuis, omdat de uitgever op 1 januari 2022 is gestopt met de middagbezorging van Het Parool en NRC. Daardoor viel hun werk weg. Ze kregen geen ontslagvergoeding, omdat ze volgens Mediahuis als zelfstandigen voor het mediabedrijf werkten. De rechter was het hier niet mee eens.

Wat heeft de rechter geoordeeld?

De rechter heeft geoordeeld dat de depothouders werknemers zijn. De depothouders bepaalden namelijk niet zelf hoe ze hun werk uitvoerden, wanneer ze dat deden en wie ze konden inzetten als bezorger. Ook genoten ze niet van fiscale voordelen die gelden voor ondernemers en werkten ze vanuit ruimtes die van Mediahuis zijn of door het miljoenenbedrijf zijn gehuurd.

Mediahuis had de depothouders daarom een ontslagvergoeding moeten geven. Daarnaast hebben de werknemers mogelijk met terugwerkende kracht recht op overige arbeidsrechtelijke aanspraken, zoals het minimumloon, vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen. De depothouders hebben dit nooit gekregen terwijl zij dus achteraf beschouwd jarenlang in dienst waren.

Hoe nu verder?

De uitspraak is van grote betekenis. Het oordeel geldt voor de groep van 18 depothouders, maar in theorie ook voor andere depothouders die door heel Nederland op dezelfde manier voor Mediahuis werken.

Mediahuis heeft inmiddels hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de kantonrechter. De behandeling van dit hoger beroep heeft dit najaar plaatsgevonden. De zitting was op 8 november 2023. De uitspraak in hoger beroep wordt op 9 januari 2024 verwacht.

Mr. Eckhart en mr. Oass houden ons en u natuurlijk op de hoogte van deze spraakmakende zaak.