Hoe ga je daar als werkgever mee om?

Meerdere keren per dag, elke dag opnieuw gebeurt het: je loopt het secretariaat op en de secretaresse legt haar telefoon snel weg of klikt een website weg. Stoïcijns gaat ze aan het werk. Intussen blijft haar telefoon ping-geluiden maken.

Irritant ja, maar verboden? Nee, niet direct. Het hoort bij de huidige tijd dat werknemers tijdens werktijd iets privé op internet mogen opzoeken, een mailtje mogen versturen of een paar belletjes mogen plegen. Zeker als dat niet ten koste gaat van hun functioneren. Maar wat doe je als dit te vaak gebeurt naar je zin, en de prestaties van de werknemer er ook nog eens onder te lijden hebben?

Zorg voor een protocol waarin duidelijk beschreven staat wat er binnen het bedrijf qua internet-, telefoon- en social mediagebruik wel en niet is toegestaan. Beschrijf dus bijvoorbeeld hoe vaak social media gebruikt mogen worden tijdens werktijd. Daar vallen geen algemene regels voor te geven. Binnen een bedrijf waarin met gevaarlijke stoffen of machines wordt gewerkt zal tijdens werktijd immers veel minder of soms zelfs helemaal geen gebruik mogen worden gemaakt van telefoons, daar waar die regels op een administratiekantoor veel soepeler kunnen zijn. Als maar duidelijk is wat er wel en niet mag, en wat de gevolgen kunnen zijn als de werknemer zich daar niet aan houdt. Zo’n protocol moet natuurlijk ook bekend zijn onder de werknemers. Vergeet dus niet het ter beschikking te stellen bij indiensttreding en de werknemers daarvoor te laten tekenen. Ook moet je het regelmatig rondmailen binnen je bedrijf. Als je bedrijf zo groot is dat het een OR heeft, moet de OR om instemming met het social media protocol worden gevraagd.

Als een werknemer dan toch hardleers is en tijdens werktijd voortdurend statusupdates op Facebook plaatst of teveel privé met zijn telefoon bezig is, kan hem dat loon kosten. Wie niet werkt, heeft in principe immers geen recht op loon. Volgens een uitspraak van de kantonrechter van november vorig jaar kostte een werknemer dat maar liefst € 1.500. In het uiterste geval, als waarschuwingen niet tot verbetering leiden, kan zelfs ontslag volgen.

Advies of bijstand nodig? Neem contact op met Mirjam van der Staaij, arbeidsrechtspecialist en ervaren familierechtadvocaat. Zij is advocaat/partner bij Oass Advocaten in Haarlem, Van Eedenstraat 9. Tel. 023 – 531 1077, email staaij@oass.nl. Het eerste halfuur van een vrijblijvend gesprek is gratis.