Het onbelemmerd overeenkomen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is in de wet aan banden gelegd. In de wet is immers de zogenoemde ketenregeling opgenomen. Deze regeling houdt in dat een werkgever en een werknemer in beginsel maximaal drie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kunnen overeenkomen. Een eventuele vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in de keten is automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zodra de termijn van de opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd de periode van 36 maanden overschrijdt ontstaat van rechtswege ook een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Overigens begint het tellen van de schakels van voren af aan opnieuw, als de ‘keten’ door een tussenpoos van meer dan drie maanden wordt onderbroken.

Het Hof Den Bosch heeft zich onlangs gebogen over de vraag of het aangaan van een vaststellingsovereenkomst waarin beëindiging met wederzijds goedvinden op termijn wordt bepaald bij het aangaan van een voortgezette (vierde) arbeidsovereenkomst (voor onbepaalde tijd), niet in strijd is met voornoemde ketenregeling. De casus is als volgt. De werknemer is in 2008 op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in dienst getreden bij werkgever. De arbeidsovereenkomst is hierop tweemaal verlengd. In 2011 hebben partijen een vierde arbeidsovereenkomst gesloten, ditmaal voor onbepaalde tijd. Tegelijktijdig hebben partijen echter ook een vaststellingsovereenkomst gesloten waarin is overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd per 1 januari 2012 voor werknemer eindigt. Werknemer heeft zich echter op het standpunt gesteld dat de vaststellingsovereenkomst nietig is wegens strijd met de in de wet opgenomen ketenregeling en hij vordert doorbetaling van zijn loon. De kantonrechter heeft werknemer in het gelijk gesteld. Dit omdat de overeenkomst is gericht op het buiten werking stellen van een wetsbepaling – te weten de ketenregeling – en dat is volgens de kantonrechter in strijd met de openbare orde of goede zeden.

Het Hof oordeelt echter anders. Volgens het Hof hebben partijen de vaststellingsovereenkomst gesloten om zekerheid te krijgen over het einde van de voortgezette vierde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en dat zij, gelet op de ketenregeling, elk conflict daarover kennelijk wilden uitsluiten. Het Hof merkt hierover op dat in de wet is geregeld dat een vaststelling ter beëindiging van onzekerheid of geschil ook geldig is als zij in strijd mocht blijken met (dwingend) recht, tenzij zij tevens naar inhoud of strekking in strijd komt met de openbare orde of de goede zeden. Het Hof overweegt dat voor zover in dit geval al sprake zou zijn van strijd met dwingend recht, de overeenkomst toch geldig is. Dat en waarom sprake zou zijn van strijd met de openbare orde of de goede zeden heeft werknemer niet onderbouwd, anders dan door te stellen dat bewust is afgeweken van de wet. Het oordeel van de kantonrechter dat een overeenkomst gericht op het buiten werking stellen van een dwingende wetsbepaling nietig is wegens strijd met de openbare orde of goede zeden is daarom volgens het Hof niet juist.

Voornoemde uitspraak van het Hof Den Bosch lijkt het voor werkgevers en werknemer voorlopig dus mogelijk te maken om toch een ‘verkapte’ vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan, maar uiteindelijk zal het laatste woord aan de Hoge Raad zijn. Ofwel indien de betreffende werknemer cassatie instelt tegen de uitspraak van het Hof Den Bosch, ofwel in een toekomstige vergelijkbare zaak tussen twee andere partijen.

Hebt u, als werkgever of als werknemer, naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of vragen over arbeidsrecht in het algemeen, dan kunt u contact op met mr. S. Bonsen, lid van de praktijkgroep Arbeidsrecht.

https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-almelo/” target=”_blank”>mr. S. Bonsen
tel: 0547 – 760 012
https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-almelo/” target=”_blank”>Daniels Huisman Advocaten
https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-almelo/” target=”_blank”>Goor