Bezuinigingen zorg, meer psychisch zwakkeren, meer incidenten

Gelet op een 'mogelijk zwaar economisch jaar' zijn in 2010 in opdracht van de Raad van Korpschefs door Politieacademie drie toekomstscenario’s uitgewerkt en zijn de implicaties voor politiewerk beschreven. Zo laat het korps in Amsterdam weten (onderaan) in de perstoelichting bij de resultaten van 2011. Dat deel leest u hieronder:

'Wanneer de economische crisis doorzet, kan dat leiden tot een groei van de vermogenscriminaliteit; delicten zoals autodiefstal en inbraak laten in tijden van economische krimp doorgaans een sterke groei zien. Ook zou een groter beroep op de politie kunnen worden gedaan om de vrede bij toenemende spanningen te bewaren. En daarnaast is een versnelling van de groei van elektronische cq digitale criminaliteit te verwachten.

Aalbersberg (korpschef, red.) signaleerde tevens het stijgende aantal psychisch zwakkeren dat onder de aandachtvan de politie komt.

“Steeds meer psychisch zwakkeren die in een ambulante setting verblijven, een toename van zorgmijders en bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg leiden tot meer incidenten waarbij deze mensen bij de politie terechtkomen.”, aldus Aalbersberg.

Burgerparticipatie
De korpschef ziet in 2012 ook kansen op het gebied van veiligheid. Een belangrijke ontwikkelkans ligt volgens Aalbersberg in de steeds groter wordende mogelijkheid om burgers en anderen te betrekken bij het oplossen van misdrijven, bijvoorbeeld met behulp van social media en initiatieven zoals Burgernet. Daarnaast beschouwt hij de vorming van de Nationale Politie als een grote kans voor de veiligheid:

“We gaan over in een korps dat bestaat uit tien regionale eenheden en een aantal landelijke diensten en voorzieningen. Dat biedt veel voordelen zoals de versterking van de informatiepositie, het opschalen bij grote incidenten, een eenduidig servicebeleid en besparingen op beheerskosten en ondersteunende taken. Overal in het land kan de burger straks exact dezelfde dienstverlening van de politie verwachten, daar is iedereen bij gebaat.”'

Bron: Juridischdagblad.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit