De kern van de uitspraak is dat het hof onvoldoende heeft onderzocht of de betekenis en het beledigende karakter van de afkorting ACAB (‘All Cops Are Bastards’) in Nederland algemeen bekend is.

Achtergrond
Een man draagt op de openbare weg een jack met de opdruk A.C.A.B. Een dienstdoend agent voelt zich door deze afkorting beledigd en in zijn eer aangetast in de uitoefening van zijn beroep. Hij stelt dat de betekenis van de afkorting A.C.A.B  algemeen bekend is. De drager van het jack wordt aangehouden en zijn jack wordt in beslag genomen. De verdachte was bekend  met de betekenis van de afkorting en heeft het jack vanwege deze opdruk aangeschaft.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof in Den Haag heeft de verdachte op 20 februari 2009 veroordeeld voor onder meer het opzettelijk beledigen van het openbaar gezag tot een voorwaardelijke geldboete van 200 euro. (LJN. BH 3651)

De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Als advocaat voor de verdachte treedt op mr. J.Y.Taekema, advocaat in Den Haag.

Advocaat-generaal Aben heeft op 31 augustus 2010 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het beroep te verwerpen. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit