Een 19-jarige man uit Soest is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk wegens zware mishandeling van een buschauffeur op buslijn 70 van Connexxion in Soest. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 1200 euro betalen aan de chauffeur.

De man sloeg op februari dit jaar na een woordenwisseling de buschauffeur in zijn gezicht. Die liep een gebroken jukbeen en verbrijzelde voorwand van zijn kaakholte op. Ook raakte een zenuw beklemd, waardoor de buschauffeur geen gevoel heeft in zijn bovenlip en de zijkant van zijn neus. De verdachte zelf had verklaard dat de buschauffeur hem bij de keel greep en begon met slaan, maar dit bleek niet uit de videobeelden.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte alles afwegend een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, passend. De rechtbank moest los van de media-aandacht die er voor deze zaak is geweest oordelen wat een passende straf was voor de verdachte.

De rechtbank oordeelde dat geweldstoepassing onacceptabel is en vindt dit des te meer gelden bij personen die werkzaam zijn in publieke dienst- of zorgverlenende beroepen, omdat dit beroepen zijn waarin personeel een bijdrage levert aan het welzijn van een ieder. Werknemers – en deze werknemers in het bijzonder – moeten hun beroep veilig uit kunnen oefenen.

Dat dit soort geweldsdelicten een enorme impact heeft op de maatschappij en op de fysieke en geestelijke gesteldheid van het slachtoffer is naar het oordeel van de rechtbank voor een ieder duidelijk.

Bron: www.rechtennieuws.nl 2 april 2009