De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 53-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden waarvan een maand voorwaardelijk voor verduistering en oplichting. Daarnaast moet de man bijna 24.000 euro aan materiële schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

De verdachte heeft in de periode van september 2008 tot mei 2009 geld verduisterd dat bestemd was voor een door hem te organiseren voetbalkamp in Zwitserland voor kinderen. De man heeft de Rabobank onder valse voorwendselen geld afhandig gemaakt en een door de bank overgemaakt geldbedrag voor de sponsoring van een schoolkrantje verduisterd. De rechtbank spreekt de man vrij van oplichting en verduistering van subsidiegelden van de gemeente Eindhoven.

De rechtbank is van oordeel dat de man door zijn gedragingen ernstig misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem stelden. De rechtbank neemt het de man met name kwalijk dat hij de gewekte verwachtingen van de jonge kinderen die zich op het voetbalkamp hadden verheugd, niet heeft waargemaakt. Hij heeft zijn eigen belang boven dat van de kinderen en hun ouders gesteld.

Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank ermee rekening dat de verdachte eerder tot werkstraffen is veroordeeld voor soortgelijke delicten, dat hij de verduistering heeft gepleegd kort na de laatste veroordeling en in de daarbij opgelegde proeftijd. De man heeft de hem geboden kansen om zijn leven te beteren niet aangegrepen en daarom vindt de rechtbank een celstraf op zijn plaats.

De celstraf is lager dan door de officier van justitie geëist, omdat de rechtbank de man voor een feit vrijspreekt. De man krijgt tijdens de proeftijd van twee jaar reclasseringstoezicht opgelegd en moet een behandeling bij de GGZE voorzetten. De Eindhovenaar moet de kinderen en hun ouders in totaal 6.070 euro en aan de Rabobank 17.642,75 euro materiële schadevergoeding terugbetalen.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit