Twaalf Ajax-supporters krijgen gevangenisstraffen tot drie jaar voor hun deelname aan een criminele drugsorganisatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.
De rechtbank acht bewezen dat gedurende langere tijd sprake is geweest van een bedrijfsmatige georganiseerde handel in verdovende middelen.
Dienstrooster
Er is gebruikgemaakt van een dienstrooster met twee diensten en zogenaamde runners (veelal afkomstig uit 'sfeervak 410' in het Ajax-stadion) die voor hun werkzaamheden een vast bedrag van vijftig euro per dienst kregen. De centrale ontmoetingsplaats was de woning van hoofdverdachten Tamara F. en Daan Van der E., waar de runners de drugs in voorgepakte hoeveelheden ophaalden. Dat alles wijst op een professioneel, goed gestructureerd samenwerkingsverband – voldoende om te kunnen spreken van een criminele drugsorganisatie.
Gevangenisstraf
In de woning van F. en Van der E. in Amsterdam stuitte de politie op grote hoeveelheden XTC en cocaïne. De rechtbank legt de hoofdverdachten een gevangenisstraf op van respectievelijk 28 en 36 maanden. Hoewel de verdachten het risico lopen hun baan en woning te verliezen en tijdelijk niet voor hun pasgeboren kind kunnen zorgen, wil de rechtbank met deze gevangenisstraf een duidelijk signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd.
De tien runners krijgen voor hun deelname aan de criminele drugsorganisatie (voorwaardelijke) gevangenisstraffen van twee tot vijf maanden en taakstraffen opgelegd. De rechtbank spreekt de moeder van Tamara F. vrij. Hoewel in haar woning grote geldbedragen en ander belastend materiaal is aangetroffen, kan niet worden vastgesteld dat de moeder wist dat de aangetroffen materialen in haar huis aanwezig waren.
De twee hoofdverdachten krijgen een lagere straf opgelegd dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist omdat de rechtbank een aantal feiten niet bewezen acht, waaronder het bezit van hennepkwekerijen. Twee runners krijgen hogere straffen opgelegd dan het OM had geëist omdat de rechtbank geen reden ziet om af te wijken van de geldende richtlijnen.
Bron: Rechtspraak.nl