Bent u het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval of heeft uw specialist een medische misser gemaakt? Zorg er dan voor dat u in binnen bekwame tijd uw klacht kenbaar maakt aan de aansprakelijke partij. Doet u dit niet, dan zult u uw rechten verspelen. Gelet op de vage formulering van de tijd waarbinnen dient te worden geklaagd, doet u er verstandig aan dit zo snel mogelijk te doen.

Verjaringstermijn

Daarnaast is het van belang dat u de verjaringstermijn in de gaten houdt. Verjaring betekent dat door verloop van de tijd een bepaalde vordering niet langer in rechte afdwingbaar is. De verjaringstermijn is voor bedrijfsongevallen en medische missers vijf jaar en begint te lopen op de dag na de dag waarop u bekend bent geworden met zowel de schade als de daarvoor aansprakelijke persoon.

Hoewel het begrijpelijk is dat u, na een (ernstig) ongeval, niet bezig bent met het verhalen van uw schade, maar vooral denkt en werkt aan uw gezondheid, is het dus van uitermate groot belang dat u uw klacht zo snel mogelijk kenbaar maakt, de aansprakelijke partij aansprakelijk stelt voor uw schade en de verjaringstermijn in het oog houdt.

Neem de juiste actie

Door de verjaringstermijn zal uw vordering na verloop van vijf jaar verlopen indien u de aansprakelijke partij aansprakelijk stelt maar verder geen actie onderneemt. U kunt dit voorkomen door de verjaring te stuiten. Dit houdt in dat u aan de aansprakelijke partij schriftelijk kenbaar maakt dat u, hoewel u nog geen actie heeft ondernomen, de betreffende partij nog steeds aansprakelijk houdt en u voornemens bent alsnog uw schade te gaan verhalen. U dient dan mee te delen dat u uw recht hiertoe ondubbelzinnig voorbehoudt. Er zal, na de stuiting, opnieuw een termijn van vijf jaar gaan lopen.

Bent u het slachtoffer geworden van een verkeerongeval, dan dient u extra alert te zijn, aangezien een verjaringstermijn geldt van drie jaren. Bij een verkeersongeval mag u rechtsreeks de verzekeraar van de veroorzaker aanspreken.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Lieselotte Hellinga
Aalst Daniels advocaten
hellinga@adadvocaten.nl
020 618 17 81