De strafzaak tegen de heer Wilders is op 7 februari 2011 tijdens een regiezitting hervat door de rechtbank in gewijzigde samenstelling. De rechtbank heeft toen bevolen dat het onderzoek ter terechtzitting opnieuw moet beginnen. De wet bepaalt dat eerder genomen beslissingen inzake preliminaire verweren en getuigen dan in stand kunnen blijven. De verdediging heeft op 7 februari verzocht eerder afgewezen preliminaire verweren opnieuw te mogen voeren en eerder niet ingewilligde onderzoekswensen te mogen herhalen. Daarnaast heeft de verdediging verzocht twee nieuwe getuigen te horen, te weten de heren Jansen en Schalken. Ook het Openbaar Ministerie heeft gevorderd dat voornoemde Jansen en/of Schalken worden gehoord als getuige. Hierna volgen de belangrijkste beslissingen die de rechtbank heeft genomen naar aanleiding van de regiezitting.

Preliminaire verweren
De rechtbank heeft bij haar beslissing rekening gehouden met de bijzondere omstandigheid dat het proces opnieuw moet beginnen vanwege een gehonoreerd wrakingverzoek. Daarom biedt de rechtbank de verdediging de ruimte preliminaire verweren te herhalen en in volle omvang te laten beoordelen.

Onderzoekswensen
Voor het geval de beslissing van de rechtbank op de preliminaire verweren niet zou leiden tot een einduitspraak, hebben het Openbaar Ministerie en de verdediging, vanuit het oogpunt van proceseconomie, reeds op 7 februari hun wensen kenbaar gemaakt en verzoeken ingediend tot het horen van deskundigen en getuigen.  Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit