Scheiden en woning
Scheiden en woning: wat gebeurd er met de woonsituatie na de echtscheiding? Uit elkaar gaan betekent meestal dat jullie niet meer samen in hetzelfde huis blijven wonen. Een van de partners, of misschien wel beide partners, zullen ergens anders moeten gaan wonen. Dit brengt vaak veel onzekerheden met zich mee. Want wie kan en mag er in de woning blijven wonen en hoe zit het met bijvoorbeeld uitkopen? Wij vertellen je waar je bij de scheiding zoal rekening mee moet houden als het gaat om de woning.
Scheiden en koopwoning
Hebben jullie samen een koopwoning en zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? In dat geval zijn er meerdere opties mogelijk.
Uitkopen
Ten eerste is het belangrijk dat jullie bekijken of één van jullie de woning kan en wil overnemen. Hiervoor is het slim om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Die zal bekijken wat de mogelijkheden zijn. Hierbij moet er ook rekening mee worden gehouden dat de één de ander moet uitkopen en er dus vaak een hogere hypotheek nodig is. Kunnen jullie de woning allebei op naam krijgen en willen jullie hier ook allebei blijven wonen, dan kan je de rechter vragen de woning aan jou toe te wijzen.
Verkopen
Kan geen van jullie de hypotheek overnemen, dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning te verkopen. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen moeten zowel de overwaarde als de onderwaarde 50/50 worden verdeeld. Wil de één wel verkopen en de ander niet, dan kan je dit ook eventueel afdwingen bij de rechter.
Hypotheek ongewijzigd laten
Naast verkopen is er nog een andere oplossing. Je kan er namelijk ook voor kiezen om de situatie qua hypotheek te laten zoals hij was. Op papier verandert er dus niet. Een van jullie blijft in de woning wonen en betaalt alle vaste lasten, maar op papier zijn er nog steeds twee mensen eigenaar. Op zich een goede, maar wel tijdelijke oplossing. De partner die niet in het huis blijft wonen blijft immers aansprakelijk voor de hypotheek als de ander dit niet betaalt. Daarnaast kan de partner die er niet blijft wonen zelf geen andere hypotheek aanvragen, aangezien er al een hypotheek op zijn/haar naam staat. Dit zorgt voor de nodige beperkingen. Spreek dan ook een duidelijke periode af. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Houdt de bewoner zich niet aan de afspraken, dan is het ook hier mogelijk om verkoop van de woning af te dwingen.
Indien er niet onder gemeenschap van goederen is getrouwd, of dat er andere afspraken zijn gemaakt, kunnen de regels anders zijn. Een echtscheidingsadvocaat van Huis Advocaten beoordeelt graag jouw situatie en mogelijkheden.
Huurwoning
Wonen jullie in een huurhuis en zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of staan jullie allebei op papier als huurder en/of medehuurder? Dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Het is aan jullie om samen te overleggen wie er blijft en wie er vertrekt.
Komen jullie hier samen niet uit en weigeren jullie allebei te vertrekken? Dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de belangen afwegen en de knoop doorhakken. Indien er kinderen bij betrokken zijn, dan wijst de rechter vaak het huis toe aan degene die de verzorging van de kinderen op zich neemt.
Inboedel
Los van het huis hebben jullie samen natuurlijk ook de nodige spullen die verdeeld moeten worden. Het is raadzaam om een uitgebreide inventarisatie te maken van de spullen die jullie samen hebben. Zet op papier wat er zoal is en welke waarde deze spullen hebben (de dagwaarde). Door de inboedel te waarderen of te laten waarderen kan er later eerlijk verdeeld worden. Als na de verdeling van de spullen de waarde ongelijk zou zijn, dan kunnen jullie dit verschil met elkaar verrekenen. Vinden jullie het lastig om dit zelf te regelen, dan kunnen onze echtscheidingsspecialisten jullie daar ook bij helpen.
Hulp bij scheiden en woning
Huis Advocaten heeft advocaten die zich gespecialiseerd hebben in echtscheidingszaken en alles weten over scheiden en de woning. Zij kunnen alle mogelijkheden goed voor je op een rijtje zetten. Op die manier kunnen jullie samen de beste oplossing kiezen. Is er geen goed overleg meer mogelijk, dan bekijkt onze advocaat wat voor jou het beste zou zijn en zal zijn uiterste best doen om dit ook voor jou voor elkaar te krijgen. Zowel mediation als procederen behoren dus tot de mogelijkheden. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt.
Hulp nodig? Mail ons vrijblijvend jouw vragen of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.