Echtscheiding met kinderen

Direct advies?Stel uw vraag

Een echtscheiding met kinderen zorgt ervoor dat een scheiding vaak nog meer impact heeft. Niet alleen op de ouders, maar ook op de kinderen. Er moet nog meer geregeld worden dan anders. Daarnaast is het daarbij heel belangrijk om de belangen van de kinderen voorop te stellen. Voor de kinderen zou het het fijnst zijn als hun ouders nog gewoon met elkaar kunnen overleggen en er geen ruzie ontstaat. De manier waarop je de scheiding regelt kan daarbij doorslaggevend zijn. 

Goed overleg bij een echtscheiding met kinderen

Zijn er kinderen betrokken bij een scheiding, dan zou het voor alle partijen het mooist zijn als de scheiding in goed overleg geregeld kan worden. Hoe beter het contact tussen de ouders blijft, hoe fijner dit is voor de kinderen. Daarnaast geldt dit natuurlijk ook voor de ouders. Zijn er kinderen, dan zullen jullie ook na de scheiding veel contact met elkaar moeten houden. Een goede verstandhouding maakt dit een stuk minder vervelend. 

Is het enigszins mogelijk, dan raden wij ook aan om bij een echtscheiding met kinderen gebruik te maken van de diensten van een mediator. Hier gaan jullie samen naartoe en in goed overleg maken jullie alle afspraken, waarbij jullie allebei zo nu en dan een beetje water bij de wijn doen. Er zijn geen winnaars en geen verliezers. Dit zorgt er vaak voor dat de verstandhouding goed blijft. 

Natuurlijk is mediation niet altijd een optie. Staan jullie op bepaalde punten eigenlijk recht tegenover elkaar (wil de één perse een co-ouderschap, terwijl de ander dit absoluut niet wil of roept de ex direct al heel hard dat hij/zij toch echt geen alimentatie gaat betalen). Dan is mediation vaak geen goede keuze en kun je beter een eigen advocaat in de arm nemen.

Tip:
Scheiden via een mediator, op gezamenlijk verzoek of met een eigen advocaat. Wat is voor jou nou de beste optie? Het kan best lastig zijn om hier een goede keuze in te maken. Wij helpen je hier graag bij. Leg jouw situatie gerust eens vrijblijvend aan ons voor. Wij geven je advies en brengen je in contact met de juiste specialist.

 

Waar moet je aan denken bij een echtscheiding met kinderen?

Bij een echtscheiding met kinderen moet je aan een aantal belangrijke zaken denken zoals het ouderschapsplan, kinderalimentatie, de omgangsregeling etc. Hieronder zullen wij alle belangrijke punten bespreken. Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons natuurlijk altijd bellen 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut).

Ouderschapsplan

Heb je te maken met een echtscheiding met kinderen, dan zijn jullie als ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan komen alle afspraken te staan die jullie maken over de kinderen. Hierbij kan je denken aan de omgangsregeling, de verdeling van de vakanties en de feestdagen, de kinderalimentatie en afspraken over de opvoeding. Door in het ouderschapsplan zo duidelijk mogelijk te zijn, kun je een hoop vervelende discussies voorkomen. Spreek bijvoorbeeld niet alleen af dat de kinderen op vrijdag naar jou toe worden gebracht, maar hang hier ook een tijdstip aan. Hoe concreter, hoe beter. Het staat jullie vrij om samen aan de keukentafel een ouderschapsplan op te stellen, maar je kan hiervoor ook de hulp inroepen van een mediator. Wil de ex niet meewerken of komen jullie er echt niet uit, dan kan een advocaat je helpen. 

De omgangsregeling

Een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de omgangsregeling. Wanneer zijn de kinderen bij jou en wanneer bij de ex. Probeer hierbij vooral te kijken naar wat de kinderen prettig zouden vinden en wat praktisch haalbaar is. Zijn de kinderen al wat ouder, dan kun je ze hier ook bij betrekken. Een weekendregeling waarbij de kinderen om het weekend naar (meestal) vader gaan en vaak hier ook één dag doordeweeks verblijven komt veel voor net als co-ouderschap. Bij co-ouderschap wordt de dagelijkse zorg voor de kinderen (zo goed als) gelijk verdeeld tussen de ouders. Maar iedere andere indeling van de week is natuurlijk ook mogelijk. Ga samen om tafel, leg jullie werkroosters naast elkaar en bekijk wat de opties zijn. Ook hier kan een mediator weer helpen waar nodig. 

Hebben jullie allebei een heel ander idee van de omgangsregeling, dan kan het moeilijk worden om hier samen uit te komen. In dat geval is het slim om een advocaat in de arm te nemen, die jouw belangen kan behartigen. 

Kinderalimentatie

Hebben jullie eenmaal afspraken gemaakt over de omgangsregeling, dan kunnen jullie verder met de afspraken over de kinderalimentatie. Meestal is er één ouder die het grootste deel van de verzorging van de kinderen op zich neemt. Dit heet de verzorgende ouder. Deze ouder betaalt de meeste kosten van de kinderen en zal daarin gecompenseerd moeten worden. Dit doe je met de kinderalimentatie. Het staat jullie vrij om samen een bedrag af te spreken, maar vaak is het slim om dit officieel te laten berekenen door een mediator of advocaat. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken en kun je vervelende discussies vermijden. De kinderalimentatie loopt door tot het kind 21 wordt. 

Advocaat echtscheiding met kinderen

Het kan best lastig zijn om samen tot goede afspraken te komen. Jullie hebben vaak toch tegengestelde belangen en dat maakt het er niet makkelijker op. Huis Advocaten heeft advocaten en mediators in dienst die zich gespecialiseerd hebben in echtscheidingen met kinderen. Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaat een echtscheidingsadvocaat aan de slag met jullie scheiding. Samen met jou en jouw partner (indien mogelijk en gewenst) kijkt onze echtscheidingsspecialist naar de verschillende mogelijkheden om snel tot de beste oplossing te komen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt.

Direct hulp

Zit je met vragen of ben je op zoek naar een goede mediator of advocaat? Neem dan voor vrijblijvend juridisch advies gerust contact met ons op. Mail jouw vragen of bel onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.