Wat moeten toekomstige echtgenoten doen wanneer zij bij een eventuele echtscheiding geen aanspraak willen maken op elkaars pensioen? Kunnen zij dat nu al regelen? En maakt het dan nog uit of zij in gemeenschap van goederen trouwen of dat er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld?

Voor de beantwoording van deze vragen moet onderscheid worden gemaakt tussen de verdeling van het ouderdomspensioen en de toebedeling van het partnerpensioen bij scheiding.

Ouderdomspensioen

De verdeling van ouderdomspensioen bij echtscheiding vindt plaats op basis van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS). Pensioenaanspraken waarop de WVPS van toepassing is, behoren niet tot de huwelijkse goederengemeenschap.
­
In de WVPS is geregeld dat de ex-partner bij echtscheiding recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. De WVPS is regelend recht. De ex-partners hebben de mogelijkheid om toepassing van de WVPS uit te sluiten. Dit kan bij huwelijkse voorwaarden of in een schriftelijke overeenkomst met het oog op de scheiding (het echtscheidingsconvenant). Als relaties op huwelijkse voorwaarden trouwen, dan kan uitsluiting van de WVPS dus direct in de huwelijkse voorwaarden worden geregeld. Lees meer

Bron: Pleinplus.nl

Echtscheiding op Huis Advocaten