In tijden van financiële malaise en krapte wordt er gezocht naar zekerheid. Bij geldschulden wordt dan nog wel eens gedacht aan een borgstelling. Stelt u zich voor bijvoorbeeld een geldlening die u geeft aan, of anderszins een vordering die u heeft op, een handelspartner, BV, die in financiële problemen verkeert. Overwogen kan worden om de directeur van de BV dan persoonlijk mee te laten tekenen. In de afgelopen jaren van crisis is dat geregeld zo gedaan. Nu ontstaan daar de problemen; de BV is failliet gegaan en de bestuurder wordt in privé aangesproken tot betaling van hetgeen de BV niet meer kan betalen.
De (inmiddels ex-) bestuurder schakelt een advocaat in. Een verweer wat dan opkomt, en waar lang niet altijd bij stil is gestaan bij het afsluiten van de borgstelling, is het verweer dat voor een dergelijke borgstelling toestemming nodig is van de echtgenote van de bestuurder. Die toestemming is er vaak niet geweest, althans is die vaak niet schriftelijk vastgelegd. Op grond van artikel 1: 88 BW wordt dan de vernietiging ingeroepen van de borgstelling. Als dat zou lukken, vist de crediteur dus twee keer achter het net: de Bv is failliet en kan niet meer betalen en de borgstelling door d directeur wordt vernietigd.
Het is echter maar de vraag of dat verweer (dat die borgstelling vernietigd kan worden omdat er geen toestemming van de echtgenote is) wel terecht is. De wet bepaalt namelijk ook dat de toestemming van de echtgenote niet vereist was, indien de bestuurder (samen met zijn medebestuurders) de meerderheid van de zeggenschap had én de borgstelling is gedaan ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf. Dat laatste wordt redelijk ruim uitgelegd.

Het advies:

Als u een borgstelling vraagt en gaat vastleggen, laat dan zekerheidshalve opnemen dat de echtgenote toestemming geeft voor die borgstelling (NB ze hoeft dus niet zelf te tekenen voor de schuld).
In het geval dat dit niet gebeurd is en u geconfronteerd wordt met het verweer dat die borgstelling nietig is, vraag dan toch even advies of dat wel terecht is.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat Harm van Lingen” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/” target=”_blank”>mr. H. van Lingen
Tel: 072 – 7600 093
title=”advocaat Alkmaar” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/knuwer-advocaten-alkmaar/” target=”_blank”>Knuwer Advocaten
Alkmaar