Tegenwoordig zijn we – ondanks de crisis – nog steeds druk-druk en hebben geen of weinig tijd voor dingen die we als ‘moeten’ ervaren. Er is immers ook nog een leven dat (uitbundig) geleefd moet worden. Daarvoor is niet altijd gelegenheid en dus tijd. Tijd is dan ook vaak iets ongrijpbaars.

Ook in het recht speelt tijd en vooral het verstrijken van tijd een belangrijke rol. Als een bepaalde termijn verstrijkt kan dat tot gevolg hebben dat rechten die men op een wederpartij heeft als het ware “verdwijnen”. Als ik een geldbedrag van iemand tegoed heb maar vijf jaar niets van mij laat horen – geen aanmaning of iets dergelijks verstuur – dan kan ik de betaling niet meer afdwingen via een gerechtelijke procedure. Mijn vordering is dan verjaard.

Het laten verstrijken van betalings- of andere (fatale) termijnen

Het laten verstrijken van een termijn kan ook andere gevolgen hebben. Bekend zijn de betalingstermijnen op nota’s (wettelijke rente) maar ook op de aanslagen van de Belastingdienst (heffingsrente). Het laten verstrijken van een termijn om hoger beroep in te stellen tegen een uitspraak van een rechtelijke instantie heeft weer tot gevolg dat de eerdere uitspraak definitief en onherroepelijk is geworden.

In het recht zijn veel bepalingen opgenomen over (fatale) termijnen. Zo ook in het bestuursrecht. Als bijvoorbeeld een aanvraag voor een Wia-uitkering wordt ingediend, heeft de desbetreffende instantie (het bestuursorgaan: UWV) de mogelijkheid deze aanvraag af dan wel toe te wijzen. Als de instantie de aanvraag afwijst, heeft de aanvrager de mogelijkheid een bezwaarschrift in te dienen bij het desbetreffende bestuursorgaan. Dit dient binnen zes weken te geschieden. Datzelfde heeft te gelden bij het verlenen van een omgevingsvergunning (voormalige bouwvergunning). Wenst een ondernemer tot uitbreiding van zijn bedrijf te komen en een direct omwonende wenst daar bezwaar tegen te maken, geldt te doen gebruikelijk de termijn van zes weken.

Termijnoverschrijding is soms verschoonbaar!

Wordt door de bezwaarmaker niet binnen de termijn van zes weken maar net een paar dagen later een bezwaarschrift ingediend, dan wordt in beginsel dit bezwaar niet behandeld en buiten beschouwing gelaten. De bezwaarmaker is in zijn bezwaar niet-ontvankelijk. Maar niet elke termijnoverschrijding om een bezwaarschrift in te dienen, leidt tot niet-ontvankelijkheid. De Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat in sommige gevallen sprake is van een ‘verschoonbare termijnoverschrijding’. Wel dient door de bezwaarmaker aannemelijk te worden gemaakt dat hij het bezwaarschrift heeft ingediend, zo spoedig als dit van hem kon worden verlangd.

Bij verschoonbare termijnoverschrijdingen zijn twee categorieën te onderscheiden:

1. Bijzondere omstandigheden aan de zijde van de bezwaarmaker.

Indien een indiener van bezwaar als gevolg van ziekte niet in staat is een bezwaarschrift in te dienen, wordt van diegene verwacht dat iemand anders wordt ingeschakeld om de belangen te behartigen. Dit is slechts anders als iemand als gevolg van bijvoorbeeld een ernstig ongeval langdurig in coma verkeert. Een verblijf in het buitenland (vakantie) is echter géén reden om verschoonbare termijnoverschrijding aan te nemen.

2. Omstandigheden aan de zijde van het bestuursorgaan

Ook kunnen er omstandigheden zijn die in de risicosfeer van het bestuursorgaan liggen. Het meest sprekende voorbeeld is wel dat het bestuursorgaan verzuimt het besluit – waartegen bezwaar dient te worden gemaakt – tijdig toe te zenden. In dat geval is termijnoverschrijding verschoonbaar. In sommige gevallen heeft ook het niet vermelden van de bezwaar- of beroepsmogelijkheid een verschoonbare termijnoverschrijding tot gevolg. De rechtspraak hierover is nogal casuïstisch. Zonder meer verschoonbaar is de termijnoverschrijding als gevolg van het foutief vermelden van het faxnummer van het bestuursorgaan.

Wel geldt in beide gevallen dat indien sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding en de indiener van een bezwaarschrift raakt hiermee bekend terwijl hij nog geen bezwaar heeft ingediend, hij dit zo spoedig mogelijk dient te doen.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
title=”advocaat R. Vennegoor” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-enschede/”>mr. R. Vennegoor (Rob)
Tel: 053 – 7600 091
title=”advocaat enschede” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-enschede/”>Daniels Huisman Advocaten
Enschede