Dat niet betalen alleen nog maar meer geld kost, is het gevolg van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten dat met ingang van 1 juli 2012 in werking is getreden. Op grond van dit Besluit mag een crediteur, bovenop de hoofdsom, aan zijn debiteur nog eens extra incassokosten in rekening brengen. Dit is minimaal € 40,–, daarna wordt gestaffeld naarmate de vordering hoger is, één en ander tot een maximum van (maar liefst) € 6.775,–.

Gezien de grote geldelijke belangen doen zowel crediteur als debiteur er goed aan om bij een incasso zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. De crediteur, omdat er nogal wat “spelregels” zijn bij het succesvol mogen claimen van de buitengerechtelijke incassokosten conform het Besluit. Hierin is dan ook meteen het belang van de debiteur gelegen wanneer bovenop de hoofdsom ook nog eens buitengerechtelijke incassokosten volgens het Besluit worden geclaimd: mag dat wel en zijn door de crediteur de regels daarvoor wel correct toegepast?

Voor iedere specifieke situatie gelden weer andere regels.

Zo mag een crediteur bij een consument-debiteur pas het incassotarief claimen als de consument minimaal één keer is aangemaand en vervolgens binnen een gestelde termijn van veertien dagen nog steeds niet heeft betaald.
Verder mogen incassokosten alleen worden berekend over de hoofdsom, niet ook nog eens over de wettelijke rente over de hoofdsom.
Wel mag de wettelijke rente jaarlijks bij de hoofdsom worden opgeteld.

Tussen dezelfde crediteur en debiteur mag ook nog over een tweede vordering, ontstaan tijdens de inning van de eerste vordering, buitengerechtelijke incassokosten volgens het Besluit worden berekend.

Heeft daarentegen één crediteur meerdere vorderingen op dezelfde debiteur, min of meer gelijktijdig ontstaan, dan moeten de vorderingen bij elkaar worden opgeteld en mag daarna het incassotarief slechts één maal over het geheel worden berekend.

Wilt u een incassoprocedure uit handen geven of hebt u een incassodagvaarding ontvangen, neemt u dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Wij helpen u graag de zaak op de voor u meest voordelige manier op te lossen.

title=”Advocaat Quintijn Gijsbers” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>mr. Q.A.L.M. Gijsbers
Tel: 020 – 7601 225
title=”AD Advocaten Amsterdam” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/aalst-en-daniels-huis-advocaten-amsterdam/” target=”_blank”>AD Advocaten
Amsterdam